wtorek, 3 czerwca 2014

RURKI CZEKOLADOWO - KAWOWE





Małe chrupiące ruloniki z lekkim aromatem kawy. Idealne chrupiące ciasteczko na spotkanie z przyjaciółką jak i na spotkanie rodzinne. Nie są trudne w przygotowaniu, ale wymagają nieco sprytu w ich zwijaniu i wyczucia. Po upieczeniu nie należy ich trzymać w pojemniku, bo zmiękną i stracą całą chrupkość.

RURKI CZEKOLADOWO - KAWOWE:

  • 2 białka
  • 100g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 i 1/4 łyżki mleka
  • 60g masła 
W misce ubijamy na sztywną pianą białka, stopniowo dodając cukier i miksując do momentu jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy kawę rozpuszczoną w 1/2 łyżeczki wody, ekstrakt waniliowy, kakao, mleko i rozpuszczone oraz wystudzone masło.
Piekarnik nagrzewamy do temp.170st.C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy po porcji ciasta - około 1 łyżki stołowej i lekko rozpłaszczamy nadając im formę koła. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 5 min. To najtrudniejszy moment, bo należy ciastka wyciągnąć kiedy ich boki zesztywnieją, a środek pozostanie jeszcze dość miękki. Po kolei zdejmujemy ciastka z blachy i owijamy wokół np. cienkiego trzonka drewnianej łyżki.  Odkładamy na kratkę, aby ostygły i nabrały chrupkości.


6 komentarzy: