piątek, 20 czerwca 2014

ŚMIETANOWIEC Z TRUSKAWKAMI






Kolejna wersja ciasta z truskawkami. Celowo nie nazywam go sernikiem na zimo, bo nie ma w tym cieście sera. Na przepis natknęłam się przypadkowo w moim starym zeszycie i od razu przypomniałam sobie, jak to ciasto pysznie smakuje.

ŚMIETANOWIEC Z TRUSKAWKAMI:
tortownica o śr.17cm

  • 1 szkl mleka
  • 2 szkl śmietany 18%
  • 3/4 szkl cukru
  • 20g żelatyny
  • 500g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • około 100g herbatników czekoladowych
Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody i następnie rozprowadzamy w gorącym mleku. Dodajemy cukier i odstawiamy do ostygnięcia. Do przestudzonego mleka wlewamy śmietanę i łączymy wszystko za pomocą rózgi.
Dno tortownicy wykładamy pokruszonymi herbatnikami i wylewamy na nie niewielką ilość masy.Wstawiamy do lodówki, aby spodnia warstwa zastygła na tyle, żeby herbatniki nie podniosły się. Następnie wlewamy resztę masy śmietanowej i wstawiamy ponownie do lodówki. Kiedy masa całkowicie zastygnie, wyjmujemy ciasto i na wierzchu układamy ciasno truskawki, które zalewamy rozpuszczoną i przestudzoną galaretką. 


7 komentarzy:

  1. takie ciasteczko strasznie kusi:) pychotka

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna chwila rozkoszy dla kubków smakowych :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Na bogato! letnie, lekkie ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie ciacha na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wieki nie jadłam śmietanowca. Dobrze, że mi przypomniałaś :)

    OdpowiedzUsuń