ROLADY Z LAZANII:
- 400g makaronu cienka lazania
- 500g mielonego mięsa
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka ostrego sosu paprykowego
- 250 - 300g żółtego sera
ponadto na sos beszamelowy:
- 3/4 szkl mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 żółtko
- sól, pieprz
Mielone mięso łączymy z jajkiem, bułką tartą, przyprawami oraz łyżką sosu paprykowego.
Płaty lazanii gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Jeśli użyjecie tradycyjnych szerokich płatów, po ugotowaniu przetnijcie je wzdłuż na pół. Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą i układamy na desce do krojenia, po czym na każdym płacie lazanii rozprowadzamy porcję farszu. Delikatnie i dość ciasno zwijamy w rolady.
Naczynie żaroodporne smarujemy cienko masłem, a następnie ciasno jedna obok drugiej układamy rolady.
SOS BESZAMELOWY:
Masło topimy i łączymy z mąką. Rozprowadzamy kilkoma kroplami zimnego mleka, a następnie wlewamy do reszty wrzącego mleka. Mieszamy i odstawiamy z ognia.Żółtko roztrzepujemy, dodajemy powoli kilka łyżek gorącego sosu. Stale mieszając rozprowadzamy w reszcie sosu. Mieszamy energicznie, aby niknąć powstania klusek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowane rolady zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie startym na tarce żółtym serem.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200st.C i w tak nagrzanym zapiekamy rolady przez 30 -35min.
Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńO fajny pomysł, mam kilka płatów takiego makaronu, to może wykorzystam w ten sposób :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńale bym zjadła!:)
OdpowiedzUsuńale fajne! :) Pomysłowe, twórcze i zapewne powala smakiem :)
OdpowiedzUsuńale masz pomysły:)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł !:) Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJa także jestem wielbicielką makaronów dlatego poproszę więcej takich wpisów i przepisów :)
OdpowiedzUsuń