piątek, 27 czerwca 2014

ROLADY Z LAZANII





Jak wiadomo - mam w domu wielbiciela makaronów wszelkich i co jakiś czas jakaś wariacja makaronowa musi być przygotowana. Dzisiaj przepis na danie nie tylko pyszne, ale i takie, które można przygotować, a potem odgrzewać i porcjować według uznania. Szczególnie przydatna cecha przed nadchodzącym weekendem, kiedy więcej czasu spędzamy na aktywnym wypoczynku, niż na staniu w kuchni.

ROLADY Z LAZANII:

  • 400g makaronu cienka lazania
  • 500g mielonego mięsa
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ostrego sosu paprykowego
  • 250 - 300g żółtego sera
ponadto na sos beszamelowy:
  • 3/4 szkl mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz
Mielone mięso łączymy z jajkiem, bułką tartą, przyprawami oraz łyżką sosu paprykowego.
Płaty lazanii gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Jeśli użyjecie tradycyjnych szerokich płatów, po ugotowaniu przetnijcie je wzdłuż na pół. Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą i układamy na desce do krojenia, po czym na każdym płacie lazanii rozprowadzamy porcję farszu. Delikatnie i dość ciasno zwijamy w rolady.
Naczynie żaroodporne smarujemy cienko masłem, a następnie ciasno jedna obok drugiej układamy rolady.

SOS BESZAMELOWY:
Masło topimy i łączymy z mąką. Rozprowadzamy kilkoma kroplami zimnego mleka, a następnie wlewamy do reszty wrzącego mleka. Mieszamy i odstawiamy z ognia.Żółtko roztrzepujemy, dodajemy powoli kilka łyżek gorącego sosu. Stale mieszając rozprowadzamy w reszcie sosu. Mieszamy energicznie, aby niknąć powstania klusek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowane rolady zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie startym na tarce żółtym serem.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200st.C i w tak nagrzanym zapiekamy rolady przez 30 -35min.


8 komentarzy:

  1. O fajny pomysł, mam kilka płatów takiego makaronu, to może wykorzystam w ten sposób :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajne! :) Pomysłowe, twórcze i zapewne powala smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super pomysł !:) Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja także jestem wielbicielką makaronów dlatego poproszę więcej takich wpisów i przepisów :)

    OdpowiedzUsuń