Na deser, na kolorowo, na szybko. Małe co nieco, jako dodatek do popołudniowego lenistwa.
ZIMNY WIEŻOWIEC:
- 1 galaretka malinowa
- 2 -3 gałązki świeżej mięty
- 150g truskawek
- 3 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżka syropu o smaku grenadiny
Do rondelka wlewamy potrzebną do rozpuszczenia galaretki wodę. Wrzucamy gałązki mięty i doprowadzamy do wrzenia. Następnie usuwamy miętę i rozpuszczamy w wodzie galaretkę.
Truskawki myjemy, odsączamy i pozbawiamy szypułek. Miksujemy je z serkiem mascarpone i syropem.
Do schłodzonych pucharków wlewamy połowę tężejącej galaretki i wstawiamy do lodówki. Kiedy galaretka zetnie się, wylewamy na wierzch masę serowo - truskawkową i zalewamy ją drugą połową galaretki. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy świeżymi listkami mięty.
Fajna nazwa i ładne kolorki :-)
OdpowiedzUsuńOryginalna nazwa:)
OdpowiedzUsuńJaki piękny ten wieżowiec :) !
OdpowiedzUsuńNazwa jest świetna, ale deser zapowiada się jeszcze lepiej :))
OdpowiedzUsuńFajna nazwa :)
OdpowiedzUsuńnazwa adekwatna do wielkości ;) pycha:)
OdpowiedzUsuńpysznie orzeźwiające:)
OdpowiedzUsuń