czwartek, 19 czerwca 2014

ZIMNY WIEŻOWIEC





Na deser, na kolorowo, na szybko. Małe co nieco, jako dodatek do popołudniowego lenistwa.

ZIMNY WIEŻOWIEC:

  • 1 galaretka malinowa
  • 2 -3 gałązki świeżej mięty
  • 150g truskawek
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka syropu o smaku grenadiny
Do rondelka wlewamy potrzebną do rozpuszczenia galaretki wodę. Wrzucamy gałązki mięty i doprowadzamy do wrzenia. Następnie usuwamy miętę i rozpuszczamy w wodzie galaretkę.
Truskawki myjemy, odsączamy i pozbawiamy szypułek. Miksujemy je z serkiem mascarpone i syropem. 
Do schłodzonych pucharków wlewamy połowę tężejącej galaretki i wstawiamy do lodówki. Kiedy galaretka zetnie się, wylewamy na wierzch masę serowo - truskawkową i zalewamy ją drugą połową galaretki. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy świeżymi listkami mięty.


7 komentarzy: