sobota, 25 lipca 2015

BUŁKI DO HOT - DOGÓW





Nie znoszę kupnych bułek do hot - dogów. Tak na prawdę, to nie lubię też hot - dogów, ale mam w domu osobę, która czasem musi zjeść takiego fast fooda i nie ma zmiłuj się. Ponieważ kupne bułki mają więcej konserwantów niż mąki, a dodatkowo ciągną się jak guma do żucia, to piekę czasem samodzielnie takie bułeczki. Mięciutkie i puszyste pozostają świeże nawet 3 dni. 

BUŁKI DO HOT - DOGÓW:
10szt

  • 600g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 50g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 30g świeżych drożdży
  • 200ml mleka
  • 150ml wody
ponadto:
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 łyżka siemienia lnianego lub sezamu
  • ewentualnie 1 łyżka otrąb pszennych
Do dość dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodając do niej sól i cukier oraz jajko i masło, które powinno być bardzo miękkie, lub rozpuszczone i przestudzone. Do suchych składników dolewamy mleko. W drugiej miseczce rozpuszczamy drożdże w 150ml letniej wody. Po dokładnym rozpuszczeniu drożdży wlewamy je do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto łyżką. Po dokładnym wyrobieniu ciasta przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę, aby ciasto wyrosło. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na omączoną stolnicę i dzielimy je na 10 porcji, formując z każdego kawałka podłużną bułkę. Uformowane bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. i smarujemy je mlekiem oraz posypujemy ziarnami.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200st.C i w tak nagrzanym pieczemy bułeczki 10min. Powinny się ładnie zarumienić, ale nie zbrązowieć. Po upieczeniu, pozostawiamy je jeszcze w wyłączonym piekarniku około 3-4min i następnie wyjmujemy i studzimy na kratce kuchennej.





3 komentarze: