środa, 29 lipca 2015

CUKINIA NADZIEWANA




Sezon na cukinię w pełni, więc co oczywiste i przepisów na to pyszne warzywo pojawia się mnóstwo. Ja dzisiaj postanowiłam podać cukinię w formie talarków nadziewanych mielonym mięsem.

CUKINIA NADZIEWANA:

  • 1 świeża nieduża cukinia
  • 300g mielonego mięsa
  • 1/2 cebuli
  • szczypta ostrej papryki
  • kilka igieł świeżego rozmarynu
  • 25g wody
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • suszona bazylia
  • oliwa do smażenia
Cukinię myjemy, osuszamy, a następnie odkrajamy oba końce. Łyżeczką wydrążamy miąższ i odkładamy go. Robimy to na tyle dokładnie, aby nie uszkodzić skórki. 
Mięso mielone mieszamy w misce z posiekaną drobno cebulą i rozmarynem oraz szczyptą ostrej papryki. Wlewamy wodę, dzięki której mięso będzie soczyste i wbijamy jajko oraz dokładamy wydrążony środek cukinii, który wcześniej drobno siekamy. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Na koniec dosypujemy tyle bułki tartej, aby mięso nie było płynne, ale musimy uważać aby też nie stało się za mocno zbite.
Tak przygotowanym farszem napełniamy wydrążoną cukinię. Najlepiej nakładać farsz raz z jednej, raz z drugiej strony, lekko dociskając, aby nie powstały puste miejsca. Po napełnieniu całej cukinii, kroimy ją delikatnie na 1cm plastry i smażymy kolejno na rozgrzanej oliwie posypując plasterki suszoną bazylią. Smażymy z obu stron  na złoty kolor.
Tak przygotowana cukinia świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Można ją podać np. z ryżem jako lekki obiad lub samodzielnie jako przekąskę.




3 komentarze:

  1. Pysznie zrobiona cukinia. Cukinię faszerowaną mięskiem uwielbiam :)
    Z rozmarynem musiała być bardzo dobra.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie takiej cukinii się spodziewałam... ;) Jestem pod wrażeniem, pyszna propozycja, bardzo pomysłowo i niestandardowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł, smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń