Po prostu pyszna babka cytrynowa. Idealna w swojej prostocie.
BABKA CYTRYNOWA:
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 200 g masła
- 4 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 -3 łyżki maślanki
ponadto na lukier:
- szklanka cukru pudru
- sok z cytryny (tyle, aby po wymieszaniu z pudrem uzyskać gęsty lukier)
Masło kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż masło rozpuści się. Odstawiamy do przestudzenia. Cytrynę myjemy, osuszamy i ścieramy skórkę na tarce o malutkich oczkach. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę i dodajemy do niej kolejno roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia i otartą skórkę z cytryny. Miksujemy masę dokładnie, na końcu dolewając maślankę. Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli dokładamy je do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie mieszamy szpatułką lub rózgą.
Formę do babki smarujemy cienko masłem, a następnie wlewamy do niej przygotowane ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do temp.180st.C i w tak nagrzanym pieczemy babkę przez około 40 minut, do tzw suchego patyczka.
Całkowicie wystudzoną babkę oblewamy lukrem.
Pyszna pachnąca babeczka. Bardzo ją lubię do herbaty.
OdpowiedzUsuńKojarzy mi się z Wielkanocą :) Piękna ci wyszła!
OdpowiedzUsuńUwielbiam cytrynowe ciasta :)
OdpowiedzUsuń