czwartek, 20 sierpnia 2015

BABKA CYTRYNOWA





Po prostu pyszna babka cytrynowa. Idealna w swojej prostocie.

BABKA CYTRYNOWA:
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 200 g masła 
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 -3 łyżki maślanki
ponadto na lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny (tyle, aby po wymieszaniu z pudrem uzyskać gęsty lukier)
Masło kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż masło rozpuści się. Odstawiamy do przestudzenia. Cytrynę myjemy, osuszamy i ścieramy skórkę na tarce o malutkich oczkach. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę i dodajemy do  niej kolejno roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia i otartą skórkę z cytryny. Miksujemy masę dokładnie, na końcu dolewając maślankę. Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli dokładamy je do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie mieszamy szpatułką lub rózgą.
Formę do babki smarujemy cienko masłem, a następnie wlewamy do niej przygotowane ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do temp.180st.C i w tak nagrzanym pieczemy babkę przez około 40 minut, do tzw suchego patyczka.
Całkowicie wystudzoną babkę oblewamy lukrem.





3 komentarze: