Oprócz tradycyjnych ogórków kiszonych, zawsze staram się zrobić kilka małych słoiczków startych ogórków na zupę. W tym celu kiszę ogórki w kamiennym garnku, a po 5-7 dniach ścieram je na dużych oczkach tarki. Dodatkowo dosypuję do nich koniecznie posiekany świeży i pachnący koperek. Na zimową zupę ogórkową będzie jak znalazł, a i jest tego dodatkowy plus, bo można wykorzystać w ten sposób wszystkie nieco większe ogórki.
OGÓRKI KISZONE:
- około 2 kg ogórków
- 5 ząbków czosnku
- 5 gałązek kopru
- 1 duży korzeń chrzanu
- 3 liście chrzanu
zalewa:
- 1 litr przegotowanej, przestudzonej wody
- 1 łyżka soli
ponadto:
- 2 łyżki stołowe posiekanego koperku
Ogórki myjemy i układamy ciasno jeden przy drugim w glinianym garnku. Do garnka wkładamy po czosnek, koper, oraz korzeń chrzanu i jego liście.
Do garnka wlewamy 1 litr przegotowanej gorącej wody i wsypujemy do niej 1 łyżkę soli. Mieszamy, aby sól się rozpuściła. Odstawiamy, żeby zalewa wystygła.
Zimną zalewą zalewamy ogórki, przykrywamy je małym talerzykiem i dodatkowo obciążamy, aby ogórki były pod powierzchnią zalewy. Garnek nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 5 - 7 dni. Po tym czasie ogórki powinny być już ukiszone. Jeśli lubicie mocno ukiszone, kwaśne ogórki, to możecie oczywiście poczekać kilka dni dłużej.
Do miski ścieramy ogórki na dużych oczkach tarki, dodajemy posiekany świeży koperek i delikatnie mieszamy. Nakładamy starte ogórki do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 8 -10 min.
Do miski ścieramy ogórki na dużych oczkach tarki, dodajemy posiekany świeży koperek i delikatnie mieszamy. Nakładamy starte ogórki do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 8 -10 min.
Podoba mi się ten przepis i chętnie go wypróbuję. Takie słoiczki na zimę to prawdziwy skarb:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, zimą faktycznie się przydadzą :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPyszny sposób na ogórki, idealne na zimę :)
OdpowiedzUsuń