wtorek, 4 sierpnia 2015

DOBRANOCKA JAGODOWA - CIASTO Z JAGODAMI





Ciasto o ciekawie brzmiącej nazwie i równie, a może nawet bardziej interesującym wnętrzu. Ciemny biszkopt przełożony słodką bitą śmietaną z jagodami. Przysłowiową kropką nad i jest tutaj starta na wiórki czekolada. 

DOBRANOCKA Z JAGODAMI:
 blaszka 27x27cm

ciasto:
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 5 jajek 
  • 1 i 1/4 szkl cukru
  • 250g margaryny
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki wody
Masło, cukier, kakao i wodę umieszczamy w niewielkim rondelku i mieszając podgrzewamy, do momentu rozpuszczenia się składników. Kiedy składniki połączą się i rozpuszczą, zestawiamy rondelek z ognia, aby masa przestygła.
Kiedy masa kakaowa stygnie, ubijamy na sztywną pianę białka jajek.
Z przestudzonej masy odlewamy około 1/2 szkl i odstawiamy. Wykorzystamy ją później, jako polewę do wykończenia ciasta. 
Do reszty masy kakaowej dodajemy miksując kolejno po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie przesiewamy ją do masy. Na końcu dodajemy pianę z białek i na tym etapie delikatnie mieszamy masę już tylko szpatułką lub rózgą.
Przygotowane ciasto wlewamy do formy, której samo dno wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez około 40min do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku do przestudzenia. Zupełnie zimne przekrajamy na dwa blaty.

masa:
  • 500ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka świeżych jagód
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki wody
ponadto:
  • 50g mlecznej czekolady
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, i przestudzoną żelatynę. Na koniec wsypujemy przebrane i opłukane jagody. Miksujemy już bardzo krótko, aby jagody pozostały wyczuwalne w masie.
Na pierwszy blat przekrojonego ciasta wykładamy masę śmietanową - jagodową. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzch ciasta wylewamy pozostawioną wcześniej z ciasta 1/2 szkl masy, która utworzy polewę. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce czekoladę. Tak złożone ciasto schładzamy w lodówce, a później kroimy na dowolne porcje.





6 komentarzy:

  1. domowacukierniaewy.blox.pl4 sierpnia 2015 13:19

    Świetny przepis, samo ciasto wygląda bardzo, bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa propozycja na sezonowe ciasto z jagodami.
    I te różyczki. Widać, że ciasto z latem w tle :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda rewelacyjnie, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne to ciasto! *.*
    Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne ciasto, super przepis :)

    OdpowiedzUsuń