Ciasto o ciekawie brzmiącej nazwie i równie, a może nawet bardziej interesującym wnętrzu. Ciemny biszkopt przełożony słodką bitą śmietaną z jagodami. Przysłowiową kropką nad i jest tutaj starta na wiórki czekolada.
DOBRANOCKA Z JAGODAMI:
blaszka 27x27cm
ciasto:
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 i 1/4 szkl cukru
- 250g margaryny
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki wody
Masło, cukier, kakao i wodę umieszczamy w niewielkim rondelku i mieszając podgrzewamy, do momentu rozpuszczenia się składników. Kiedy składniki połączą się i rozpuszczą, zestawiamy rondelek z ognia, aby masa przestygła.
Kiedy masa kakaowa stygnie, ubijamy na sztywną pianę białka jajek.
Z przestudzonej masy odlewamy około 1/2 szkl i odstawiamy. Wykorzystamy ją później, jako polewę do wykończenia ciasta.
Do reszty masy kakaowej dodajemy miksując kolejno po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie przesiewamy ją do masy. Na końcu dodajemy pianę z białek i na tym etapie delikatnie mieszamy masę już tylko szpatułką lub rózgą.
Przygotowane ciasto wlewamy do formy, której samo dno wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez około 40min do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku do przestudzenia. Zupełnie zimne przekrajamy na dwa blaty.
masa:
- 500ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka świeżych jagód
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki wody
ponadto:
- 50g mlecznej czekolady
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, i przestudzoną żelatynę. Na koniec wsypujemy przebrane i opłukane jagody. Miksujemy już bardzo krótko, aby jagody pozostały wyczuwalne w masie.
Na pierwszy blat przekrojonego ciasta wykładamy masę śmietanową - jagodową. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzch ciasta wylewamy pozostawioną wcześniej z ciasta 1/2 szkl masy, która utworzy polewę. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce czekoladę. Tak złożone ciasto schładzamy w lodówce, a później kroimy na dowolne porcje.
Na pierwszy blat przekrojonego ciasta wykładamy masę śmietanową - jagodową. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzch ciasta wylewamy pozostawioną wcześniej z ciasta 1/2 szkl masy, która utworzy polewę. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce czekoladę. Tak złożone ciasto schładzamy w lodówce, a później kroimy na dowolne porcje.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, samo ciasto wygląda bardzo, bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja na sezonowe ciasto z jagodami.
OdpowiedzUsuńI te różyczki. Widać, że ciasto z latem w tle :)
Ciasto wygląda rewelacyjnie, piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńCudowne to ciasto! *.*
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
Fantastyczne ciasto, super przepis :)
OdpowiedzUsuń