poniedziałek, 17 sierpnia 2015

KOTLETY PO SUŁTAŃSKU





Dzisiaj przepis na kotlety na bogato. Ciekawe połączenie smaków sprawia, że nikt nie może im się oprzeć. Jeśli zrobicie kilka sztuk więcej niż potrzebujecie, to raczej pożegnajcie nadzieję, że zostaną na później. 

KOTLETY PO SUŁTAŃSKU:


  • 1 i 1/2 piersi z kurczaka
  • 100g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 3 - 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • bułka tarta 
  • oliwa
Mięso kroimy w cienkie, krótkie paseczki lub w drobną kostkę. Do dużej miseczki wkładamy posiekane mięso, kukurydzę, drobno posiekaną cebulę oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, a następnie krótko przesmażamy, aby pozbyć się z nich wody. Podsmażone i przestudzone pieczarki dokładamy do masy mięsnej. Wbijamy jajka i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Doprawiamy masę solą, pieprzem i ostrą papryką. Jeśli masa będzie zbyt luźna, żeby uformować kotlety, można dosypać łyżkę więcej mąki.
Z wymieszanej masy, wilgotnymi dłońmi formujemy małe kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażyć na gorącej oliwie z obu stron do zrumienienia.




2 komentarze: