niedziela, 30 sierpnia 2015

OMLETY CZEKOLADOWE




Pyszne, puszyste maleństwa napełnione czekoladową bitą śmietaną. Potrafił byś się im oprzeć? Ja niestety nie.

OMLETY CZEKOLADOWE:
8 szt

  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
ponadto:
  • 250ml śmietany kremówki 36%
  • 20g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
Do miski wybijamy same białka jajek, żółtka pozostawiając na później. Ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie nie przestając miksować dosypujemy powoli cukier. Kiedy piana jest już błyszcząca zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy kolejno po jednym żółtku i powoli wsypujemy mąkę. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na tak przygotowaną, wykładamy po około 1 łyżce czubatej masy i lekko rozprowadzamy ją wypukłą częścią łyżki, nadając poszczególnym porcjom kształt koła.
Tak przygotowane ciastka wstawiamy do nagrzanego do 180st.C piekarnika i pieczemy 9 -10min.
Po upieczeniu natychmiast zdejmujemy z blaszki i lekko składamy układając je dość ciasno w pudełku. Złożone w ten sposób ciepłe omlety zachowają swój kształt nawet po wystudzeniu. 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodając na koniec cukier i przestudzoną czekoladę. Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nią wystudzone omlety.
Przed podaniem posypujemy omlety obficie cukrem pudrem.






2 komentarze: