OMLETY CZEKOLADOWE:
8 szt
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
ponadto:
- 250ml śmietany kremówki 36%
- 20g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
Do miski wybijamy same białka jajek, żółtka pozostawiając na później. Ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie nie przestając miksować dosypujemy powoli cukier. Kiedy piana jest już błyszcząca zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy kolejno po jednym żółtku i powoli wsypujemy mąkę.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na tak przygotowaną, wykładamy po około 1 łyżce czubatej masy i lekko rozprowadzamy ją wypukłą częścią łyżki, nadając poszczególnym porcjom kształt koła.
Tak przygotowane ciastka wstawiamy do nagrzanego do 180st.C piekarnika i pieczemy 9 -10min.
Po upieczeniu natychmiast zdejmujemy z blaszki i lekko składamy układając je dość ciasno w pudełku. Złożone w ten sposób ciepłe omlety zachowają swój kształt nawet po wystudzeniu.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodając na koniec cukier i przestudzoną czekoladę. Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nią wystudzone omlety.
Cudowne omlety, na bogato i słodko :)
OdpowiedzUsuńpyszna bomba kaloryczna :)
OdpowiedzUsuń