piątek, 28 sierpnia 2015

PLACKI WIEDŹMINA




Każda gospodyni ma swój ulubiony rodzaj placków ziemniaczanych. Ja dzisiaj chcę Wam zaproponować zupełnie inny sposób podania tradycyjnego polskiego placka ziemniaczanego. Dwie warstwy ziemniaczane i zamknięte w nich mięso. Pyszne, sycące i niebanalne.

PLACKI WIEDŹMINA:

  • 1kg ziemniaków
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 jajka
  • około 40g mąki pszennej
  • 1 mała cebulka
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
ponadto:
  • 2 -3 pojedyncze filety drobiowe  
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
Ziemniaki obieramy, myjemy i po osuszeniu ścieramy na tarce razem z cebulką. Dodajemy sok z cytryny, mąkę, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Filety drobiowe dzielimy na pół, rozcinając je w miejscu gdzie się lekko mięso odstaje od całości. Po rozłożeniu fileta dokładnie je widać. Następnie lekko je rozklepujemy i oprószamy solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej krótko filety. Mięso powinno być zamknięte, ale nie zbyt mocno zarumienione. Tak usmażone mięso odkładamy na talerz.
Ponownie rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oliwy i smażymy na niej małe, ale dopasowane wielkością do kotletów drobiowych, placki. U mnie były to placki z trzech, czterech łyżek masy ziemniaczanej. Placki smażymy z jednej strony, do momentu, aż będą miały konsystencję która pozwoli na ich odwrócenie, ale ich górna warstwa nie zetnie się całkowicie. Na tak podsmażonym placku układamy wcześniej podsmażony filet i przykrywamy drugim plackiem. Dosmażamy na niewielkim ogniu.
Podajemy z sosem czosnkowym i w towarzystwie surówki.





4 komentarze:

  1. Super placki :) Pyszne no i bardzo sycące.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pięknie, aż ślinka cieknie!

    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny pomysł na urozmaicenie placków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No to już wiem co będę musiała zrobić mojemu facetowi :)

    OdpowiedzUsuń