Makaron, którego ostrość możemy tonować w zależności od upodobań.Wystarczą 2 papryczki piri piri, aby nadać temu daniu charakteru, ale powinno powinno dodać się więcej, bo powinno być ostre. Wtedy jest piekielnie pyszne.
SPAGHETTI AGLIO OILO Z PPRYCZKĄ PIRI PIRI:
- 400g makaronu kokardki
- 3 - 4 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 - 4 papryczki piri piri
- 1 łyżka posiekanego oregano
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- łyżka ziaren słonecznika
- sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki. Dodajemy pokrojoną papryczkę piri piri i chwilę przesmażamy. Dodajemy posiekane zioła i całość doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron odcedzamy, ale nie przelewamy wodą. Łączymy go z sosem z patelni, lekko mieszając. Podajemy na ogrzanych talerzach posypując danie ziarnami słonecznika.
Makaron odcedzamy, ale nie przelewamy wodą. Łączymy go z sosem z patelni, lekko mieszając. Podajemy na ogrzanych talerzach posypując danie ziarnami słonecznika.
Lubię ostre dania, więc na pewno by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńpiekielnie ostre i piekielnie dobre :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie. Całkiem moje smaki :)
OdpowiedzUsuńMakaron w sam raz dla mnie :) Tylko bez papryczek ;)
OdpowiedzUsuń