środa, 12 sierpnia 2015

KOKARDKI Z PAPRYCZKĄ PIRI PIRI




Makaron, którego ostrość możemy tonować w zależności od upodobań.Wystarczą 2 papryczki piri piri, aby nadać temu daniu charakteru, ale powinno powinno dodać się więcej, bo powinno być ostre. Wtedy jest piekielnie pyszne.

SPAGHETTI AGLIO OILO  Z PPRYCZKĄ PIRI PIRI:
  • 400g makaronu kokardki
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 - 4 papryczki piri piri
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • łyżka ziaren słonecznika
  • sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek  pokrojony w cieniutkie plasterki. Dodajemy pokrojoną papryczkę piri piri i chwilę przesmażamy. Dodajemy posiekane zioła i całość doprawiamy solą i pieprzem. 
Makaron odcedzamy, ale nie przelewamy wodą. Łączymy go z sosem z patelni, lekko mieszając. Podajemy na ogrzanych talerzach posypując danie ziarnami słonecznika.




4 komentarze:

  1. Lubię ostre dania, więc na pewno by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piekielnie ostre i piekielnie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne danie. Całkiem moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Makaron w sam raz dla mnie :) Tylko bez papryczek ;)

    OdpowiedzUsuń