sobota, 15 sierpnia 2015

SERNIK Z KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ I ARONIĄ





Zaskakujący w swoim smaku sernik z aronią zagościł niespodziewanie na naszym stole i skradł nasze serca. Delikatny, puszysty, z zaskakującym wnętrzem. Przygotowując ten sernik połączyłam kilka moich przepisów w jeden i powiem szczerze, że sama byłam ciekawa efektu, który przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Jest tylko jedna wada - nie można pozbyć się domowników z kuchni, bo krążą wokół kokosowej kruszonki, zdobiącej wierzch tego sernika, niczym Puchatek wokół miodku.

SERNIK Z KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ I ARONIĄ:
blaszka25x27cm
ciasto:

  • 1i 1/2szkl mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • 100g miękkiego masła
  • 1 łyżka śmietany
Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i dokładnie siekamy nożem, a następnie szybko zgniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 30min, aby się schłodziło.

masa serowa:
  • 1kg sera twarogowego mielonego
  • 1 jajko
  • 1/2szkl cukru
  • 1 łyżka masła
  • 150g aronii
Masło z cukrem dokładnie miksujemy, a kiedy składniki się połączą dodajemy jajko i porcjami twaróg. Wszystko nadal miksujemy, aż powstanie jednolita, gładka masa. Na koniec wsypujemy aronię i delikatnie mieszamy łyżką, aby nie porozgniatać owoców.


kruszonka kokosowa:

  • 150g wiórków kokosowych
  • 120g cukru
  • 90g masła
  • 2 łyżki mleka
Masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy je na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia. Kiedy masło jest już płynne, dodajemy resztę składników i mieszamy łyżką. Powinna wyjść nam dość gęsta masa.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i następnie jej dno wylepiamy wcześniej schłodzonym ciastem. Można zadanie sobie ułatwić, ścierając ciasto na dużych otworach tarki.
Na tak przygotowane ciasto wylewamy masę serową. Wierzch pokrywamy kruszonką kokosową. 
Piekarnik nagrzewamy do temp. 175st.C i w tak nagrzanym pieczemy sernik 55-60 min. W połowie pieczenia dobrze jest przykryć wierzch sernika folią aluminiową, aby kokos się nie przypalił.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku, a po około 10 min uchylamy drzwiczki i zostawiamy je do całkowitego wystudzenia.





6 komentarzy:

  1. Uwielbiam taką kokosową kruszonkę. Ciasto pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten sernik idealnie by pasował mojej mamie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń