Muffinki z dodatkiem płatków owsianych i cukru trzcinowego, będą na pewno miłym przerywnikiem podczas ostatnich wakacyjnych wycieczek. Mięciutkie, pełne pachnącej latem marmolady znajdą na pewno swoich wielbicieli.
OWSIANE MUFFINKI Z MARMOLADĄ:
- 175g mąki pszennej
- 25g błyskawicznych płatków owsianych
- 175 cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 150g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- skórka i sok z jednej pomarańczy
ponadto:
- 9 łyżek marmolady (najlepiej z dużymi kawałkami owoców)
- 2 łyżki płatków błyskawicznych
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy ze sobą. W drugiej misce umieszczamy składniki mokre i roztrzepujemy je rózgą lub widelcem. Następnie delikatnie mieszamy ze sobą zawartość obu misek. Robimy to krótko - tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami lub przygotowujemy małe silikonowe foremki do wypieku pojedynczych muffin.Do każdej foremki wkładamy łyżkę ciasta, a następnie na jego środek układamy łyżkę marmolady, którą przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wierzch muffinek posypujemy płatkami owsianymi.
Piekarnik nagrzewamy do temp.200st.C i w tak nagrzanym pieczemy muffinki 15-20min, aż się zarumienią. Upieczone muffinki studzimy na kratce kuchennej.
świetne na drugie śniadanie, a zjedzone w towarzystwie koktajlu owocowego jeszcze lepsze!
OdpowiedzUsuńSuper muffinki :) Jedną taką to z chęcią bym zjadła.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs http://kociolek-pysznosci.blog.pl/2015/08/24/konkurs-z-rossi-pl/
Piękne muffinki, uwielbiam wszystko co owsiane :)
OdpowiedzUsuńWe mnie już wielbiciela znalazły :)
OdpowiedzUsuńTakie babeczki są idealne dla mnie, uwielbiam wszystko, co jest z płatkami owsianymi, chętnie porwałabym taką jedną ;)
OdpowiedzUsuńpychota! :) porywam jedną :)
OdpowiedzUsuń