środa, 26 sierpnia 2015

OWSIANE MUFFINKI Z MARMOLADĄ





Muffinki z dodatkiem płatków owsianych i cukru trzcinowego, będą na pewno miłym przerywnikiem podczas ostatnich wakacyjnych wycieczek. Mięciutkie, pełne pachnącej latem marmolady znajdą na pewno swoich wielbicieli.

OWSIANE MUFFINKI Z MARMOLADĄ:

  • 175g mąki pszennej
  • 25g błyskawicznych płatków owsianych
  • 175 cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • skórka i sok z jednej pomarańczy
ponadto:
  • 9 łyżek marmolady (najlepiej z dużymi kawałkami owoców)
  • 2 łyżki płatków błyskawicznych
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy ze sobą. W drugiej misce umieszczamy składniki mokre i roztrzepujemy je rózgą lub widelcem. Następnie delikatnie mieszamy ze sobą zawartość obu misek. Robimy to krótko - tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami lub przygotowujemy małe silikonowe foremki do wypieku pojedynczych muffin.Do każdej foremki wkładamy łyżkę ciasta, a następnie na jego środek układamy łyżkę marmolady, którą przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wierzch muffinek posypujemy płatkami owsianymi. 
Piekarnik nagrzewamy do temp.200st.C i w tak nagrzanym pieczemy muffinki 15-20min, aż się zarumienią. Upieczone muffinki studzimy na kratce kuchennej.





6 komentarzy:

  1. świetne na drugie śniadanie, a zjedzone w towarzystwie koktajlu owocowego jeszcze lepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super muffinki :) Jedną taką to z chęcią bym zjadła.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs http://kociolek-pysznosci.blog.pl/2015/08/24/konkurs-z-rossi-pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne muffinki, uwielbiam wszystko co owsiane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. We mnie już wielbiciela znalazły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie babeczki są idealne dla mnie, uwielbiam wszystko, co jest z płatkami owsianymi, chętnie porwałabym taką jedną ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. pychota! :) porywam jedną :)

    OdpowiedzUsuń