Bardzo lubię makowiec tradycyjny zawijany, który zawsze gości na naszym wigilijnym stole. Podałam już na niego przepis na blogu. Dzisiaj jednak proponuję alternatywę - makowiec na cieście ucieranym. Pyszny, wilgotny i umiarkowanie słodki. Można by rzec - idealny wypiek świąteczny, choć testowany w środku lata.
MAKOWIEC NA CIEŚCIE UCIERANYM:
blaszka 25x27cm
ciasto:
- 250g masła
- 1 szkl cukru
- 6 jajek
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g mąki ziemniaczanej
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i do tak przygotowanej wlewamy połowę ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do temp.180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto z termoobiegiem przez 10 - 15min.
masa makowa:
- 50g suchego maku
- 2 jajka
- 1/2szkl cukru
- 1/2szkl miodu
Mak możemy przygotować w dwojaki sposób. Tradycyjnie gotując go w niewielkiej ilości mleka i następnie dwukrotnie mieląc. Ponieważ ja strasznie nie lubię mycia tych wszystkich miseczek, sitek i śrubek, znalazłam i na to sposób.
Suchy mak mielimy w młynku do kawy. Jajka ubijamy z cukrem na gładką puszystą masę. Następnie dodajemy do nich zmielony mak i miód.
Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód ciasta, wyrównujemy i wylewamy nią drugą część ciasta.Wstawiamy ciasto z powrotem do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35min. Temperatura pozostaje ta sama, a więc 180st.C.
Po upieczeniu chwilę studzimy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie na kratce kuchennej.
Zupełnie zimno ciasto dekorujemy polewą czekoladową lub obficie posypujemy cukrem pudrem.
Dawno już takiego nie jadłam, pięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńSmakowity makowiec, super pomysł z tym ucieranym ciastem :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe ciasto! *.*
Bardzo intryguje mnie te ciasto, lubię masę makową. Polewa wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuń