Już kiedyś były pierogi ze szpinakiem i rodzimym twarogiem. Dzisiaj proponuję Wam podobne pierożki, ale z serkiem ricotta i dodatkowo szczyptą gałki muszkatołowej.
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM RICOTTĄ :
ciasto:
- mąka
- 1 jajko
- woda
Proporcji celowo nie podaję, bo każdy i tak robi na oko. Ciasto ma być zwięzłe i elastyczne,a więc wysypujemy mąkę, dodajemy jajko oraz tyle wody, by udało nam się wszystko połączyć, a przy tym dało się lekko rozwałkować.
farsz:
- 400g świeżego szpinaku
- 200g serka ricotta
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- łyżeczka oliwy
Liście szpinaku dokładnie płuczemy, a następnie osuszamy i siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i chwilę przesmażamy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy ser i przyprawy oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Delikatnie mieszamy.
Wcześniej przygotowane ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy z niego kółka, które napełniamy farszem i dokładnie zlepiamy. Ja dzisiaj swoje zlepiłam nieco inaczej, nadając pierożkom kształt niby sakiewek.
Gotowe pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby się nie pozlepiały. Podajemy jeszcze gorące z podsmażoną cebulką lub śmietaną.
Pychota😃
OdpowiedzUsuńPyszne pierożki :)
OdpowiedzUsuń