sobota, 1 sierpnia 2015

PIEROGI ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ





Już kiedyś były pierogi ze szpinakiem i rodzimym twarogiem. Dzisiaj proponuję Wam podobne pierożki, ale z serkiem ricotta i dodatkowo szczyptą gałki muszkatołowej.


PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM RICOTTĄ :
ciasto:
  • mąka 
  • 1 jajko
  • woda
Proporcji celowo nie podaję, bo każdy i tak robi na oko. Ciasto ma być zwięzłe i elastyczne,a więc wysypujemy mąkę, dodajemy jajko oraz tyle wody, by udało nam się wszystko  połączyć, a przy tym dało się lekko rozwałkować.

farsz:

  • 400g świeżego szpinaku
  • 200g serka ricotta
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oliwy
Liście szpinaku dokładnie płuczemy, a następnie osuszamy i siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i chwilę przesmażamy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy ser i przyprawy oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Delikatnie mieszamy.
Wcześniej przygotowane ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy z niego kółka, które napełniamy farszem i dokładnie zlepiamy. Ja dzisiaj swoje zlepiłam nieco inaczej, nadając pierożkom kształt niby sakiewek.
Gotowe pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby się nie pozlepiały. Podajemy jeszcze gorące z podsmażoną cebulką lub śmietaną.





2 komentarze: