wtorek, 1 września 2015

BAKŁAŻAN PO GOSPODARSKU






Bakłażany bardzo często goszczą w moim jadłospisie, a co za tym idzie wciąż poszukuję nowych pomysłów na jego wykorzystanie. Często mówię, że najlepsze przepisy biorą się z biedy lub z potrzeby chwili. Tak też było w tym przypadku. Goście wpadają niespodziewanie, a my w amoku przeszukujemy lodówkę. Oto co udało mi się wyczarować z tego, co znalazłam w swojej. 

BAKŁAŻAN PO GOSPODARSKU:

  • 1 bakłażan
  • 250g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/5 szkl wody
  • 2 pomidory
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • suszona ostra papryka 
  • sól, pieprz
  • świeży szczypiorek
Mięso mielone umieszczamy w misce. Wybijamy do niego jajko. Dolewamy wodę i wsypujemy bułkę tartą oraz dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i suszonym lub posiekanym drobno świeżym oregano. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.
Bakłażana myjemy, osuszamy i odcinamy końcówki. Tak przygotowanego bakłażana kroimy na plastry o grubości 1cm. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej plastry bakłażana, które lekko solimy.
Na każdym plastrze bakłażana umieszczamy porcję mięsa mielonego i dopasowujemy je kształtem do plastrów bakłażana.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C i do tak nagrzanego wstawiamy blaszkę z bakłażanami. Czas pieczenia ustawiamy na 30 minut.
Pomidory sparzamy wrzątkiem i następnie obieramy ze skórki. Kroimy je w pół centymetrowe plastry.
Po 20 minutach pieczenia wyjmujemy blaszkę i na każdym plastrze bakłażana z mięsem układamy plasterek pomidora oraz kawałek żółtego sera. Ponownie wstawiamy blaszkę do piekarnika. Dopiekamy danie kolejne 10 minut.
Danie podajemy na gorąco, posypane posiekanym świeżym szczypiorkiem, w towarzystwie ryżu lub kaszy gryczanej.






3 komentarze:

  1. Właśnie kupiłam 4 bakłażany.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Taki bakłażan po góralsku musi smakować super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się ten sposób na bakłażana :)

    OdpowiedzUsuń