Bakłażany bardzo często goszczą w moim jadłospisie, a co za tym idzie wciąż poszukuję nowych pomysłów na jego wykorzystanie. Często mówię, że najlepsze przepisy biorą się z biedy lub z potrzeby chwili. Tak też było w tym przypadku. Goście wpadają niespodziewanie, a my w amoku przeszukujemy lodówkę. Oto co udało mi się wyczarować z tego, co znalazłam w swojej.
BAKŁAŻAN PO GOSPODARSKU:
- 1 bakłażan
- 250g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/5 szkl wody
- 2 pomidory
- 4 plastry żółtego sera
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka suszonego oregano
- suszona ostra papryka
- sól, pieprz
- świeży szczypiorek
Mięso mielone umieszczamy w misce. Wybijamy do niego jajko. Dolewamy wodę i wsypujemy bułkę tartą oraz dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i suszonym lub posiekanym drobno świeżym oregano. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.
Bakłażana myjemy, osuszamy i odcinamy końcówki. Tak przygotowanego bakłażana kroimy na plastry o grubości 1cm.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej plastry bakłażana, które lekko solimy.
Na każdym plastrze bakłażana umieszczamy porcję mięsa mielonego i dopasowujemy je kształtem do plastrów bakłażana.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C i do tak nagrzanego wstawiamy blaszkę z bakłażanami. Czas pieczenia ustawiamy na 30 minut.
Pomidory sparzamy wrzątkiem i następnie obieramy ze skórki. Kroimy je w pół centymetrowe plastry.
Po 20 minutach pieczenia wyjmujemy blaszkę i na każdym plastrze bakłażana z mięsem układamy plasterek pomidora oraz kawałek żółtego sera. Ponownie wstawiamy blaszkę do piekarnika. Dopiekamy danie kolejne 10 minut.
Danie podajemy na gorąco, posypane posiekanym świeżym szczypiorkiem, w towarzystwie ryżu lub kaszy gryczanej.
Właśnie kupiłam 4 bakłażany.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Taki bakłażan po góralsku musi smakować super :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ten sposób na bakłażana :)
OdpowiedzUsuń