Dzisiejsze danie może być lekkim obiadem, jeśli podamy je z np.ryżem lub ciepłą kolacją z chrupiącymi grzankami. Pomimo, że wygląda lekko, jest jednak dość syte, a przy tym bardzo kolorowe.
ZAPIEKANE WARZYWA Z JAJEM:
- 4szt kolorowej papryki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka peperoni
- 100g szpinaku
- 250ml przecieru pomidorowego
- 150g szynki konserwowej
- 4 jajka
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- 1 łyżka oliwy
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek miażdżymy. Paprykę myjemy i opiekamy, a następnie zamykamy w woreczku. Po kilku minutach wyjmujemy ją i pozbawić skórki. Następnie kroimy ją w cienkie paski. Identycznie kroimy szynkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej posiekaną cebulę, czosnek oraz peperoni pokrojoną w cieniutkie plasterki. Kiedy cebula się zeszkli dokładamy do niej szynkę i paprykę oraz szpinak. Smażymy całość około 1minuty i zalewamy całość przecierem pomidorowym. Mieszamy potrawę, doprawiając ją solą i pieprzem. Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego robiąc łyżką cztery wgłębienia, w które wbijamy jajka. Lekko je solimy i posypujemy mieloną słodką papryką.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.C i chwilę zapiekamy, ale tylko do momentu ścięcia się jajek. Podajemy na gorąco z ugotowanym ryżem lub grzankami z chleba razowego.
Pyszne te zapiekane warzywa :)
OdpowiedzUsuńŚwietny i smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda :D
OdpowiedzUsuńdla mnie rewelacja!:)
OdpowiedzUsuń