środa, 9 września 2015

ZAPIEKANE WARZYWA Z JAJEM





Dzisiejsze danie może być lekkim obiadem, jeśli podamy je z np.ryżem lub ciepłą kolacją z chrupiącymi grzankami. Pomimo, że wygląda lekko, jest jednak dość syte, a przy tym bardzo kolorowe.

ZAPIEKANE WARZYWA Z JAJEM:

  • 4szt kolorowej papryki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka peperoni
  • 100g szpinaku
  • 250ml przecieru pomidorowego
  • 150g szynki konserwowej
  • 4 jajka
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • 1 łyżka oliwy
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek miażdżymy. Paprykę myjemy i opiekamy, a następnie zamykamy w woreczku. Po kilku minutach wyjmujemy ją i pozbawić skórki. Następnie kroimy ją w cienkie paski. Identycznie kroimy szynkę. 
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej posiekaną cebulę, czosnek oraz peperoni pokrojoną w cieniutkie plasterki. Kiedy cebula się zeszkli dokładamy do niej szynkę i paprykę oraz szpinak. Smażymy całość około 1minuty i zalewamy całość przecierem pomidorowym. Mieszamy potrawę, doprawiając ją solą i pieprzem. Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego robiąc łyżką cztery wgłębienia, w które wbijamy jajka. Lekko je solimy i posypujemy mieloną słodką papryką. 
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.C i chwilę zapiekamy, ale tylko do momentu ścięcia się jajek. Podajemy na gorąco z ugotowanym ryżem lub grzankami z chleba razowego.




4 komentarze: