wtorek, 22 września 2015

CIASTO CZEKOLADOWO - GRUSZKOWE





Najlepsze ciasto z typu piernikowych, jakie w życiu jadłam. Jeszcze pyszne orzechy i gruszki,a wszystko polane przepyszną polewą czekoladową. Polecam w 200% !

CIASTO CZEKOLADOWO - GRUSZKOWE
tortownica śr. 21cm
ciasto:

  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 50g mąki żytniej razowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g posiekanych migdałów
  • 100g migdałów mielonych
  • 50g posiekanych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 100g gorzkiej czekolady drobno posiekanej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 2 gruszki
Polewa:
  • 200g śmietany
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50g deserowej czekolady
Obie mąki mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami. Posiekane migdały mieszamy z posiekanymi orzechami. Dwie łyżki tej mieszanki odkładamy do dekoracji, a resztę dosypujemy do masy mącznej. Na koniec dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Masło roztapiamy w rondelku, studzimy i  mieszamy z jajkami i ekstraktem migdałowym. 
Składniki mokre mieszamy z mokrymi , mieszamy, a następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę gruszki. 
Przygotowane ciasto wlewamy do formy, którą smarujemy cienko masłem, a dno wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st.C i do tak rozgrzanego wstawiamy tortownicę z ciastem. Pieczemy ciasto przez 45min, po czym przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy kolejne 20minut. Wyłączamy piekarnik, pozostawiając w nim ciasto, które przed polaniem polewą powinno całkowicie wystygnąć. Ja swoje zostawiłam na noc w formie. 
W rondelku podgrzewamy śmietanę i wrzucamy do niej połamaną czekoladę. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do wystudzenia.
Zupełnie zimne ciasto wyjmujemy z formy i polewamy polewą czekoladową i posypujemy pozostawionymi do dekoracji orzechami.





7 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciacho. Z chęcią bym się skusiła na duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciacho. Z chęcią bym się skusiła na duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne połączenie, pyszne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialnie wygląda to ciasto! :)
    Z chęcią zjadałbym kawałek, zwłaszcza, że połączenie gruszka&czekolada zawsze smakuje wybornie. *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne ciacho do kawki na jesienne chłody :)

    OdpowiedzUsuń
  6. witam! pyszne ciacho, wspaniały smak piernika i te gruszki hmmm, dziękuję!rysiaa

    OdpowiedzUsuń