piątek, 4 września 2015

ROLADA ZIEMNIACZANA Z GRZYBAMI






Dzisiaj przychodzę z przepisem, który może być obiadem, wczesną kolacją lub po prostu przekąską, gdy domownicy krążą i szukają "czegoś". Ja swoją roladę podałam z sosem czosnkowym. Świetnym dodatkiem będzie również sałatka np. z rukoli.

ROLADA ZIEMNIACZANA Z GRZYBAMI:
ciasto:

  • 10 średnich ziemniaków
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl gęstej śmietany
farsz:
  • 200g suszonych grzybów lub pieczarek
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • gałązka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 100g masła
wykonanie ciasta:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej, ale niekoniecznie. Wystudzone ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy jajka oraz śmietanę. Mieszamy masę łyżką dosypując stopniowo mąkę. Dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Jeżeli jest nadal luźne, można dosypać jeszcze niewielką ilość mąki. Gotowe ciasto wykładamy na omączoną stolnicę i wałkujemy je na prostokąt, podsypując mąką. Ciasto nie może być zbyt luźne, bo nie da się rozwałkować. Na rozwałkowane ciasto wykładamy wystudzony farsz.

wykonanie farszu:
Grzyby wcześniej namaczamy, a jeśli używamy pieczarek to tylko kroimy je w plasterki. Dymkę drobno siekamy razem ze szczypiorkiem.
Rozgrzewamy łyżkę masła na patelni i umieszczamy na niej pokrojone grzyby, dymkę i posiekaną natkę pietruszki. Przesmażamy wszystko do momentu, aż woda z grzybów odparuje. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.
Rozwałkowane ciasto pokrywamy wystudzonym farszem i zwijamy jak tradycyjną roladę. 
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, umieszczamy w nim roladę i polewamy ją resztą rozpuszczonego masła.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy około 45minut, aż rolada się ładnie zarumieni. Po upieczeniu wyjmujemy ją z piekarniku i pozostawiamy jeszcze na kratce kuchennej przez około 5 minut i dopiero wtedy kroimy ją na plastry.




8 komentarzy:

  1. Super pomysł na roladę :) Wygląda smacznie i bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, jesienne danie, idealne na dzisiejszą deszczową pogodę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. w pierwszej chwili myślałam że to ciasto na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. podoba mi się pomysł z roladą :) lubię ziemniaczane dania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała ta roladka. Musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała ta roladka. Musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno tu nie byłam, a tu tyle pyszności! I właśnie dzisiaj kupiłam pieczarki...

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna potrawa. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń