Powiem szczerze, że dość sceptycznie podeszłam do tego przepisu. Ciekawość smaku wzięła jednak górę i nie żałuję. Pasta jest delikatna i aromatyczna. Doskonała zarówno do pszennej bagietki jak i tradycyjnego razowca.
PASTA Z MARCHEWKI I ZIÓŁ:
- 4 marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki masła
- 100g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 1 łyżeczka posiekanego oregano
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy połowę masła i smażymy na nim posiekaną drobno cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli i wtedy dokładamy startą na drobnych oczkach tarki marchewkę oraz pozostałe składniki. Dusimy około 10 minut, aż marchewka zmięknie. Następnie przekładamy masę do wysokiego pojemnika i blendujemy ją na gładką pastę. Na koniec doprawiamy pastę solą i pieprzem.
nie dość, że ma piękny kolor to pewnie i smakuje świetnie!
OdpowiedzUsuńPiękny kolor:)
OdpowiedzUsuńCiekawa pasta, piękny kolor :)
OdpowiedzUsuńtakiej jeszcze nie jadłam, ciekawa :)
OdpowiedzUsuń