środa, 30 września 2015

PASTA DO CHLEBA Z MARCHEWKI I ZIÓŁ





Powiem szczerze, że dość sceptycznie podeszłam do tego przepisu. Ciekawość smaku wzięła jednak górę i nie żałuję. Pasta jest delikatna i aromatyczna. Doskonała zarówno do pszennej bagietki jak i tradycyjnego razowca.

PASTA Z MARCHEWKI I ZIÓŁ:

  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki masła 
  • 100g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanego oregano
  • sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy połowę masła i smażymy na nim posiekaną drobno cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli i wtedy dokładamy startą na drobnych oczkach tarki marchewkę oraz pozostałe składniki. Dusimy około 10 minut, aż marchewka zmięknie. Następnie przekładamy masę do wysokiego pojemnika i blendujemy ją na gładką pastę. Na koniec doprawiamy  pastę solą i pieprzem.





4 komentarze: