Filet z dorsza zawsze jest mile widziany na moim stole. Bywa smażony w panierce, bywa zapiekany w zapiekance, a dzisiaj podałam go doprawionego między innymi limetką i miętą. Zamiast smażenia został przygotowany na patelni grillowej i podany w towarzystwie kaszy kuskus.
DORSZ MOJITO:
- 2 filety z dorsza
- 1 limonka
- kilka listków świeżej mięty
- 1/4 łyżeczki sproszkowanej papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki oregano suszonego
- 1/4 suszonej natki pietruszki
- sól, pieprz
Filety myjmy i osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem. Kroimy je na mniejsze kawałki. Układamy je na desce i skrapiamy z każdej strony sokiem z limetki oraz oprószamy solą i pieprzem.
Do miseczki wsypujemy przyprawy. Dodajemy posiekane listki mięty i mieszamy wszystko razem. Posypujemy filety tak przygotowaną mieszanką.
Tak przygotowaną rybę smażymy na posmarowanej pędzlem cieniutko oliwą patelni grillowej i smażymy po kilka minut z każdej strony, aż ryba nabierze złotego koloru.
<3 mniam. Ola
OdpowiedzUsuńWspaniały smak, wprosiłabym się na taki obiad :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na dorsza :)
OdpowiedzUsuńAleż pyszności:)
OdpowiedzUsuńpysznie, lekko i aromatycznie :)
OdpowiedzUsuń