środa, 23 września 2015

DORSZ MOJITO





Filet z dorsza zawsze jest mile widziany na moim stole. Bywa smażony w panierce, bywa zapiekany w zapiekance, a dzisiaj podałam  go doprawionego między innymi limetką i miętą. Zamiast smażenia został przygotowany na patelni grillowej i podany w towarzystwie kaszy kuskus.

DORSZ MOJITO:

  • 2 filety z dorsza
  • 1 limonka
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki oregano suszonego
  • 1/4 suszonej natki pietruszki
  • sól, pieprz
Filety myjmy i osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem. Kroimy je na mniejsze kawałki. Układamy je na desce i skrapiamy z każdej strony sokiem z limetki oraz oprószamy solą i pieprzem.
Do miseczki wsypujemy przyprawy. Dodajemy posiekane listki mięty i mieszamy wszystko razem. Posypujemy filety tak przygotowaną mieszanką. 
Tak przygotowaną rybę smażymy na posmarowanej pędzlem cieniutko oliwą patelni grillowej i smażymy po kilka minut z każdej strony, aż ryba nabierze złotego koloru.



5 komentarzy: