środa, 16 września 2015

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z BROKUŁAMI





Pierwsze chłodne dni i zaraz na myśl przychodzą zupy, zapiekanki i tego typu dania. Całe lato organizm wzbraniał się przed czymś treściwym, dlatego teraz powoli  będziemy wracać do potraw cięższych.
Dzisiaj przepis przejściowy - trochę lata, bo zielone świeże brokuły i coś na jesień, bo zapiekany makaron. Wszystko zalane sosem i zapieczone z chrupiącą skórką z sera.

ZAPIEKANKA Z FETTUCCINE I BROKUŁEM:

  • 1/2 litra mleka
  • 30g masła
  • około 2 łyżek mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 opakowanie makaronu fettuccine (grube wstążki)
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100g startego żółtego sera
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku przez czas wskazany na opakowaniu. Brokuły dzielimy na różyczki i blanszujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy makaron i brokuła.
W garnku roztapiamy masło i oprószamy je mąką szybko mieszając. Musi powstać gęsta zasmażka. Taka miękka klucha. Zasmażkę rozprowadzamy mlekiem, które wlewamy powoli ciągle mieszając. Gotujemy sos około 2 minut, aby zgęstniał. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz zmiażdżonym czosnkiem. Na koniec dodajemy połowę startego sera.
W naczyniu żaroodpornym umieszczamy makaron z brokułem i zalewamy wszystko wcześniej przygotowanym sosem. Zapiekankę posypujemy natką pietruszki i resztą sera.
Umieszczamy zapiekankę w piekarniku nagrzanym do temp. 180st.C i pieczemy około 15 -20min, aż ser się zarumieni.





2 komentarze: