Pierwsze chłodne dni i zaraz na myśl przychodzą zupy, zapiekanki i tego typu dania. Całe lato organizm wzbraniał się przed czymś treściwym, dlatego teraz powoli będziemy wracać do potraw cięższych.
Dzisiaj przepis przejściowy - trochę lata, bo zielone świeże brokuły i coś na jesień, bo zapiekany makaron. Wszystko zalane sosem i zapieczone z chrupiącą skórką z sera.
ZAPIEKANKA Z FETTUCCINE I BROKUŁEM:
- 1/2 litra mleka
- 30g masła
- około 2 łyżek mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- 1 opakowanie makaronu fettuccine (grube wstążki)
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100g startego żółtego sera
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku przez czas wskazany na opakowaniu. Brokuły dzielimy na różyczki i blanszujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy makaron i brokuła.
W garnku roztapiamy masło i oprószamy je mąką szybko mieszając. Musi powstać gęsta zasmażka. Taka miękka klucha. Zasmażkę rozprowadzamy mlekiem, które wlewamy powoli ciągle mieszając. Gotujemy sos około 2 minut, aby zgęstniał. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz zmiażdżonym czosnkiem. Na koniec dodajemy połowę startego sera.
W naczyniu żaroodpornym umieszczamy makaron z brokułem i zalewamy wszystko wcześniej przygotowanym sosem. Zapiekankę posypujemy natką pietruszki i resztą sera.
Pyszna zapiekanka, mniam :) Uwielbiam zapiekanki z makaronem :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuń