poniedziałek, 28 września 2015

TORT W STYLU ANGIELSKIM



Torty angielskie mają tylu samo zwolenników co i przeciwników. Jedno jest pewne - jeśli nie robisz ich zbyt często - są bardzo pracochłonne, ale za to jakie urocze.

TORT ANGIELSKI:
biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4szkl mąki pszennej
  • 1/4szkl mąki ziemniaczanej
  • 3/4szkl cukru
Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy cukier. Na tym etapie kończę używanie miksera. Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dużą łyżką tylko do momentu połączenia się składników.
Papier do pieczenia przycinamy do rozmiarów dna tortownicy i wykładamy je papierem. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160-170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40-50min.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.
Po całkowitym wystudzeniu delikatnie nożem oddzielamy ciasto od boków tortownicy i przekrajamy na trzy równe krążki.

masa śmietankowa:
  • 400ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
poncz:
  • 50ml przegotowanej wody
  • 25ml syropu waniliowego
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. 
Pierwszy krążek biszkoptu nasączamy 25ml mieszanki wody z syropem . Ja zazwyczaj używam  do nasączania ciast, bezalkoholowych syropów barmańskich, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć jako dodatku do wody alkoholu.
Na nasączony spód wykładamy 1/2 masy śmietankowej i przykrywamy ją drugim krążkiem ciasta. Ponczujemy biszkopt kolejnymi 25ml ponczu i wykładamy drugą połowę masy śmietanowej. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Na końcu nasączamy pozostałymi 50ml ponczu ostatni krążek.

 masa maślana:

  • 100g masła
  • 1szkl cukru pudru
  • 1-2 łyżki mleka
Miękkie masło umieszczamy w misce razem z cukrem pudrem i miksujemy  je na gładką masę, pod koniec dolewając łyżkę mleka. Jeśli masa nadal jest zbyt gęsta to możemy dolać jeszcze łyżkę mleka. Tak przygotowaną masą pokrywamy tort z każdej strony.
Torty angielskie wymagają pokrycia ich przed dekoracją lukrem plastycznym, choćby cienką warstwą masy maślanej. Pozwala ona zabezpieczyć lukier przed roztopieniem. Niestety masa z bitej śmietany nie nadaje się pod lukier plastyczny, najzwyczajniej w świecie roztapia go. Ja swój torcik posmarowałam masą maślaną bardzo cienko.

lukier plastyczny - masa cukrowa do tortów:
  • 750g cukru pudru
  • 100g glukozy w proszku
  • 70ml wody
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Żelatynę namaczamy w wodzie, a po około 5 minutach stawiamy ją na niewielkim palniku i lekko podgrzewamy cały czas mieszając. Kiedy żelatyna rozpuści się zestawiamy ją z palnika i dodajemy glukozę. Mieszamy, aż glukoza rozpuści się i ładnie połączy z żelatyną.
Do misy miksera wlewamy żelatynę z glukozą i zaczynamy ją miksować używając końcówek w kształcie haków. Powoli dosypujemy cukier puder, ciągle miksując. Nie można wsypać cukru od razu. Należy to robić małymi partiami, aby masa go powoli wchłaniała. Kiedy zużyjemy już prawie cały cukier przenosimy masę na stolnicę i dokańczamy wyrabianie już ręcznie. Masa jest dobra, kiedy przestaje się kleić do rąk i ma konsystencję plasteliny.
Tak przygotowaną masę rozwałkowujemy na stolnicy lekko posmarowanej oliwą. Dobrze jest używać wałka ceramicznego, lub jeśli używacie jak ja drewnianego, wówczas również go zwilżyć oliwą. Masę przenosimy na wałku lub przedramieniu na przygotowany tort delikatnie ją dociskając. Nadmiar masy cukrowej odcinamy ostrym nożykiem. Masa cukrowa jest śnieżnobiałą, ale bardzo łatwo daje się barwić za pomocą barwników naturalnych lub żelowych czy tych w proszku. 
Pokryty lukrem plastycznym tort dekorujemy według uznania.





3 komentarze: