piątek, 18 września 2015

ZUPA CZOSNKOWA



Pogoda szaleje. Raz 30st.C, a następnego dnia 14st.C. Wszyscy w kolo chorują. Ale nie ma co się poddawać. Dzisiaj przepis na zupę rozgrzewającą, pełną zdrowia.

ZUPA CZOSNKOWA:

  • 1i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 4 średnie ziemniaki
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 200ml słodkiej śmietanki
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • świeży szcypiorek
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy bulionem. Stawiamy garnek na ogniu. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim cebulę na złoty kolor. Dodajemy obrany i posiekany czosnek. Smażymy wszystko 3-4min i następnie dodajemy cebulkę z czosnkiem do gotujących się ziemniaków. Gotujemy, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Na koniec wlewamy śmietankę i blendujemy zupę na jednolity krem.
Zupę podajemy w towarzystwie grzanek, posypaną drobno posiekanym szczypiorkiem.




2 komentarze: