wtorek, 15 września 2015

CIASTO MARCHEWKOWE Z ANANASEM I BAKALIAMI




Lubię ciasto marchewkowe i robię jego różne wariacje. Dzisiaj przepis właśnie na ciasto marchewkowe na bogato. Pełne bakalii i cudownego, słodkiego ananasa.

CIASTO MARCHEWKOWE Z ANANASEM I BAKALIAMI:
  • 2 jajka
  • 200g brązowego cukru
  • 125 ml oleju 
  • 200g marchewki (startej na drobnych oczkach tarki)
  • 20g posiekanych orzechów (ja użyłam laskowych)
  • 3 plastry świeżego ananasa (pokrojonego w drobną kostkę)
  • 50g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • 1 łyżka nasion goji
  • 1 łyżka rodzynek
  • 250g mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Jajka dokładnie ubić mikserem po czym dodać do nich cukier i nadal ubijać, aż uzyskamy delikatną i puszystą masę.Ciągle mieszając na najwyższych obrotach miksera, dolewamy lejąc ciągłym cienkim strumieniem olej. Do powstałej masy dorzucamy marchewkę oraz bakalie. Delikatnie mieszamy. Do masy dodajemy następnie przesianą mąkę oraz sól, proszek i cynamon.Mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Dno keksówki wykładamy papierem do pieczenia, a boki delikatnie smarujemy masłem. Do tak przygotowanej formy wlewamy ciasto.
Pieczemy przez 1godz. w nagrzanym do 150st. C piekarniku. Po upieczeniu studzimy ciasto na kratce kuchennej i ewentualnie lukrujemy, kiedy wystygnie całkowicie.           




6 komentarzy:

  1. Ciekawe połączenie - coś czuję, że by mi posmakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wzbogacony marchewkowiec, wypasiony :) Bardzo lubię w takiej ciężkiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią bym zjadła kawałeczek... albo dwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo sympatyczne połączenie, ja także lubię ciasta z marchewki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. marchewkowym nigdy nie pogardzę :)

    OdpowiedzUsuń