Lubię ciasto marchewkowe i robię jego różne wariacje. Dzisiaj przepis właśnie na ciasto marchewkowe na bogato. Pełne bakalii i cudownego, słodkiego ananasa.
CIASTO MARCHEWKOWE Z ANANASEM I BAKALIAMI:
- 2 jajka
- 200g brązowego cukru
- 125 ml oleju
- 200g marchewki (startej na drobnych oczkach tarki)
- 20g posiekanych orzechów (ja użyłam laskowych)
- 3 plastry świeżego ananasa (pokrojonego w drobną kostkę)
- 50g wiórków kokosowych
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
- 1 łyżka nasion goji
- 1 łyżka rodzynek
- 250g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Dno keksówki wykładamy papierem do pieczenia, a boki delikatnie smarujemy masłem. Do tak przygotowanej formy wlewamy ciasto.
Pieczemy przez 1godz. w nagrzanym do 150st. C piekarniku. Po upieczeniu studzimy ciasto na kratce kuchennej i ewentualnie lukrujemy, kiedy wystygnie całkowicie.
Ciekawe połączenie - coś czuję, że by mi posmakowało:)
OdpowiedzUsuńWzbogacony marchewkowiec, wypasiony :) Bardzo lubię w takiej ciężkiej wersji :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadła kawałeczek... albo dwa ;)
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie wilgotne :)
OdpowiedzUsuńBardzo sympatyczne połączenie, ja także lubię ciasta z marchewki :)
OdpowiedzUsuńmarchewkowym nigdy nie pogardzę :)
OdpowiedzUsuń