środa, 25 czerwca 2014

BABCINE NALEŚNIKI Z MUSEM TRUSKAWKOWYM






BABCINE NALEŚNIKI Z MUSEM TRUSKAWKOWYM:
ciasto

  • 1,5szkl mąki pszennej
  • około 1,5 szkl mleka z wodą gazowaną( pół na pół)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki cukru waniliowego
Wszystkie składniki miksujemy lub łączymy ze sobą za pomocą rózgi. Mieszamy do momentu powstania gładkiego ciasta, które powinno mieć konsystencję podobną do śmietany. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka - dosypujemy jeszcze odrobinę mąki, a jeśli za gęsta dolewamy mleka. 
Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.

Farsz twarogowy:
  • 200-300g sera twarogowego
  • 3 łyżki gęstej śmietany 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kropli esencji migdałowej
  • 30g białej czekolady
ponadto:
  • 200g truskawek
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Ser łączymy ze śmietaną i cukrem pudrem. Czekoladę bardzo drobno siekamy, a najlepiej ścieramy na tarce. Dodajemy do masy twarogowej. Usmażone na złoty kolor naleśniki smarujemy masą twarogową i zwijamy w ruloniki lub w składamy w trójkąty. Układamy każdą porcję na ogrzanych talerzach i polewamy musem ze zmiksowanych z cukrem pudrem truskawek.


3 komentarze:

  1. pyszne:) w sezonie letnim to idealne obiady :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oooo one wręcz krzyczą "zjedz mnie":D jakie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej....ale pycha, podaj adres zaraz będę ;)

    OdpowiedzUsuń