czwartek, 5 czerwca 2014

BABECZKI DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI





Pyszne połączenie puszystego ciasta drożdżowego i truskawek. Mięciutkie w środku, zwieńczone pyszną kruszonką. Wrócę do nich na pewno jeszcze nie raz.

BABECZKI DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI:
12szt
  • 230g mąki pszennej
  • 14g drożdży świeżych
  • 125 ml mleka
  • 2 żółtka 
  • 50g cukru
  • 50g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego

ponadto:
  • około 20 średnich truskawek
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 białko
Z letniego mleka i drożdży zrobić zaczyn. Do miseczki wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i dodać 2 żółtka. Masło roztopić i następnie schłodzić. Dodać do reszty składników. Na koniec dodać drożdże z mlekiem i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Miskę przykryć ściereczką i zostawić na około 1/2 godz. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrobić ponownie i podzielić na 12 części. Każdą porcję uformować w kulę, którą następnie lekko spłaszczyć i ułożyć na cieście 1-2 truskawki obtoczone w mące ziemniaczanej. Ciasto zlepić, nadając mu ponownie kształt kulki i tak przygotowane włożyć do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papilotkami, zlepieniem do dołu. Tak samo przygotować resztę ciasta. Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte babeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką.

kruszonka:
  • 2,5g masła
  • 3g mąki
  • 2,5g cukru
Składniki połączyć ze sobą za pomocą widelca, aż kruszonka przybierze formę różnej wielkości kuleczek. Posypać tak przygotowaną kruszonką wyrośnięte babeczki.
Piec w nagrzanym do temp. 190st.C piekarniku przez 20 -25 min.



4 komentarze:

  1. Śliczne te babeczki! Muszę i ja w końcu takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też sobie takie upiekę:d chodzą za mną od dawna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są takie piękne, że aż czuję ich zapach, szkoda, że nie mogę ukraść jednej :)

    OdpowiedzUsuń