środa, 8 kwietnia 2015

BABKA PIASKOWA POMARAŃCZOWA






Celowo nie szalałam z wypiekami podczas świąt, aby móc delektować się nimi bezkarnie, również po świętach. Nie lubię nic robić na siłę, a już na pewno jeść, dlatego też dzisiaj poświąteczny przepis na babkę piaskową w wersji pomarańczowej.

BABKA PIASKOWA POMARAŃCZOWA:

  • 250g masła
  • 120g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 130g mąki pszennej
  • 160g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
Masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie do masy dodajemy po jednym żółtku. Nie przestając miksować dodajemy sok z pomarańczy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, a potem przesiewamy je do utartej wcześniej masy. Wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę. Na końcu ubijamy pianę z pozostawionych białek i dodajemy ją do zmiksowanego ciasta, delikatnie mieszając, najlepiej szpatułką.
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej margaryną i wstawiamy do nagrzanego do 180st.C piekarnika i w tak nagrzanym pieczemy 50min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim babkę jeszcze około 20min.
Po tym czasie możemy już spokojnie wyjąć babkę na kratkę kuchenną, aby całkowicie wystygła. Zimne ciasto ozdabiamy według upodobań.




3 komentarze:

  1. Śliczna baba! Tylko ją jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fanką babek nie jestem, ale ta prezentuje się wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też ciągle się babkami zajadam :) Twoja wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń