poniedziałek, 20 kwietnia 2015

SZARLOTKA NIEBIAŃSKA Z BUDYNIEM






Dzisiaj przepis na szarlotkę. Niby wszystko wiadomo - kruche ciasto i soczyste jabłka, ale nie jest wszystko takie zupełnie oczywiste. Jak w tytule - to szarlotka niebiańska - dodatek budyniowej warstwy sprawia, że naprawdę rozpływa się w ustach. Na pierwszy rzut oka może wydawać się pracochłonna, ale to tylko złudzenie, bo każda czynność robiona jest po kolei i niejako w międzyczasie.

SZARLOTKA NIEBIAŃSKA Z BUDYNIEM:
blaszka 23x27cm

ciasto kruche:

  • 500g mąki pszennej 
  • 200g masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180g cukru
  • 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy cukier i żółtka oraz pokrojone na małe kawałki zimne masło. Mieszamy i dodajemy śmietanę. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Dzielimy je na pół i po zawinięciu w folię, jedną połowę wstawiamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika na przynajmniej 30min.

masa jabłkowa:
  • 4-5 średnich kwaskowych jabłek
  • 3 łyżki cukru
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i dzielimy na ćwiartki. Następnie kroimy ćwiartki jabłek na cienkie plasterki. 

masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 1/2 litra mleka
  • 1 łyżka masła
  • 100g cukru
  • 5 białek
Budyń gotujemy według przepisu, zmniejszając ilość mleka do 1/2 litra. Po ugotowaniu dodajemy łyżkę masła i rozprowadzamy je w budyniu, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Ja wstawiłam rondelek do dużej miski z zimną wodą, aby przyspieszyć ten proces.
Kiedy budyń stygnie ubijamy białka na sztywną pianę, na końcu dodając cukier.
Wystudzony budyń  łączymy z ubitą pianą, za pomocą miksera, aby uniknąć ewentualnych grudek budyniu.

składanie ciasta:

Blaszkę do pieczenia smarujemy cienko margaryną i posypujemy bułką tartą. Tak przygotowaną blaszkę wylepiamy schłodzonym w lodówce ciastem. Pokrywamy nim zarówno dno jak i boki blaszki. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st.C i w tak nagrzanym podpiekamy ciasto przez 10min. Po tym czasie wyjmujemy je na kratkę kuchenną i po 5min, kiedy lekko przestygnie układamy na podpieczonym cieście plastry jabłek. Najlepiej układać plasterki na tak zwaną zakładkę. Z tej ilości jabłek powinny wyjść nam 3 warstwy, które kolejno posypujemy jedną łyżką cukru. 
Jabłka zalewamy przygotowaną wcześniej masą budyniową. Ostatnią warstwę stanowi ciasto, które zostało umieszczone w zamrażalniku. Najwygodniej zetrzeć je na dużych oczkach tarki, przykrywając dokładnie nim masę budyniową.
Tak złożone ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do temp. 180st.C i pieczemy 55 - 60min. Ciasto powinno mieć ładny rumiany kolor. 
Upieczoną szarlotkę pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia. Przed podaniem oprószamy je delikatnie cukrem pudrem.




7 komentarzy: