Kiedyś skuteczne i szybkie usunięcie skórki z papryki było dla mnie nie lada wyzwaniem. A ponieważ bardzo lubię paprykę i często przygotowuję dania z jej dodatkiem, to musiałam poszukać sposobu jak pozbyć się niechcianej skórki. Dla wielu z Was nie będzie to żadna odkrywcza metoda, ale może komuś jednak ten sposób się przyda. A może sprowokuje to Was do podzielenie się swoimi sposobami.
POZBAWIANIE PAPRYKI SKÓRKI:
- strąki świeżej papryki
- 1 łyżka oliwy
- woreczek foliowy
Strąki papryki myjemy i osuszamy kuchennym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią paprykę. Obsmażamy z każdej strony na dość dużym ogniu. Papryka powinna w niektórych miejscach lekko zbrązowieć, ale nie możemy jej przypalić.
Zdejmujemy patelnię z ognia a opieczone papryki natychmiast przekładamy do zwykłego foliowego woreczka. Odkładamy na kilka minut do przestudzenia.
Wyjmujemy strąki z woreczka i małym nożykiem usuwamy skórkę. Jeśli papryka jest odpowiednio opieczona skórka chodzi w 2-3 kawałkach z całości strąka.
Dobry sposób! Chociaż mi często brakuje cierpliwości na obieranie :)
OdpowiedzUsuńSuper, mnie się przyda taka wiedza :))
OdpowiedzUsuńA jak nie chcemy mieć tłustej papryki, no i w miarę nie upieczoną/usmażoną to wsadzamy ją do piekarnika centralnie pod grilla i szybko opiekamy pod mocno rozgrzaną spiralą. Wyskoczą czarne bąble, ale sama papryka będzie prawie surowa.
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł:) ja zawsze ściągałam za pomocą gorącej wody:)
OdpowiedzUsuńSuper sposób, dzięki na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńTak samo robie tylko pieke w piekarniku:)
OdpowiedzUsuń