piątek, 17 stycznia 2014

ZUPA SEROWO - PIWNA





Zupa na piwie? A dlaczego nie? Wychodząc z założenia, że wszystkiego trzeba spróbować, aby mieć jakieś zdanie na temat danej potrawy, wypróbowałam ten przepis. Nie powiem, że natychmiast zabrałam się do przygotowywania tej zupy. Przepis zapisany na jakimś karteluszku odleżał swoje, aż zapomniałam skąd go spisałam. Ciekawość nowego smaku zwyciężyła i nie żałuję. Nie jest to jednak zupa dla miłośników klasycznej kuchni, ani dla dzieci. Dokładnie wyczuwalna jest w niej lekka goryczka piwa i to nie każdemu pewnie będzie smakowało.

ZUPA SEROWO - PIWNA:

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 2 szkl startego sera Chedar (lub innego pikantnego)
  • 1 butelka piwa Porter
  • 1/3 szkl oliwy
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki mąki
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i 3 łyżki mąki. Mieszając robimy zasmażkę o złocistej barwie, którą następnie rozprowadzamy gorącym bulionem. Przelewamy wszystko do garnka. Wlewamy do zupy butelkę piwa i na koniec dodajemy starty na grubych oczkach tarki ser. Gotujemy mieszając co jakiś czas, aż do rozpuszczenia sera.
Gotową zupę podajemy z pieczywem.




11 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam takiej zupy, a jest bardzo ciekawa :) Co za wspaniałe połączenie smaków! Idealna na zakrapianą imprezę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm chyba muszę ją zrobić, posmak goryczki piwa powiadasz... mój mąż będzie zachwycony jeśli ją przygotuję ;)) dzięki za ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda ciekawie, bardzo ładna miseczka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A to ciekawe! Mojemu mężowi na pewno by zasmakowała :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też nigdy nie jadłam zupy piwnej, ale tak ładnie o niej piszesz, że już bez żadnych obaw spróbuję przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. takiej zupki nie jadłam a zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawa ta zupa! Myślę, że warto spróbować ją zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow chyba nie przestaniesz mnie zaskakiwać :) !

    OdpowiedzUsuń
  9. No mnie na pewno by spasowała :-D

    OdpowiedzUsuń
  10. serową uwielbiam, a z piwem to ciekawe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń