poniedziałek, 20 stycznia 2014

PIECZARKI PANIEROWANE







Pieczarki panierowane mogą być świetną przekąską, podaną na ciepło lub zimno. Świetnie też się sprawdzą  jako lekka kolacja z surówką. Minimum pracy a maksimum pysznego smaku.

PIECZARKI PANIEROWANE:

  • 200g pieczarek
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Pieczarki obieramy pozbawiając je nóżek. Jajko roztrzepujemy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem.
Oczyszczone kapelusze pieczarek obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.





9 komentarzy:

  1. Ubóstwiam - smak dziecinstwa! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś jadłam takie u znajomych, były pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja przyznaję, że nie jadłam tak przygotowanych pieczarek więc w najbliższym czasie je sobie zrobię, dzięki Moniko za świetny pomysł :))

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne są:) polecam też w cieście naleśnikowym:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieczarki panierowane umiem wytworzyć. Nigdy jednak nie będę umiała zrobić takich cudnych zdjęć :-(

    OdpowiedzUsuń