Makarony goszczą bardzo często na moim stole. Powstają coraz to nowe połączenia smaków. Powstają wariacje na słono i na słodko. Dzisiaj proponuję makaron penne ze swojskim gulaszem.
PENNE Z GULASZEM RYCERSKIM:
- 400g grubego makaronu
- 750g wieprzowego mięsa gulaszowego
- 400g małych pieczarek
- 1 biała cebula
- 2 listki laurowe
- około 150ml bulionu grzybowego
- około 100ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki słodkiej sproszkowanej papryki
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy do smażenia
Mięso kroimy w grubą kostkę, doprawiamy lekko solą i pieprzem i obsmażamy szybko na rozgrzanej oliwie, dodając listki laurowe. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz pokrojone na ćwiartki obrane pieczarki. Chwilę przesmażamy. Wsypujemy mąkę oraz paprykę i lekko mieszamy, a następnie rozprowadzamy powstałą zasmażkę bulionem wymieszanym z winem. Rozprowadzamy dokładnie mieszając, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Zmniejszamy ogień i dusimy około 20 -30min, aż mięso zrobi się miękkie.
Gruby makaron np. penne gotujemy w osolonej wodzie i po odcedzeniu podajemy z gulaszem.
przepis na sos brzmi ciekawie:)
OdpowiedzUsuńKurczę fajny ten sosik, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńFajna nazwa tego sosu, od razu zachęca do spróbowania go :)
OdpowiedzUsuńAle dlaczego on jest "rycerski"?
OdpowiedzUsuńNo bo wiesz - mięcho, wino, siekanie - może to dla tego;)
Usuńpycha!
OdpowiedzUsuń