wtorek, 21 stycznia 2014

PENNE Z GULASZEM RYCERSKIM





Makarony goszczą bardzo często na moim stole. Powstają coraz to nowe połączenia smaków. Powstają wariacje na słono i na słodko. Dzisiaj proponuję makaron penne ze swojskim gulaszem. 

PENNE Z GULASZEM RYCERSKIM:

  • 400g grubego makaronu
  • 750g wieprzowego mięsa gulaszowego
  • 400g małych pieczarek
  • 1 biała cebula
  • 2 listki laurowe
  • około 150ml bulionu grzybowego
  • około 100ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki słodkiej sproszkowanej papryki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
Mięso kroimy w grubą kostkę, doprawiamy lekko solą i pieprzem i obsmażamy szybko na rozgrzanej oliwie, dodając listki laurowe. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz pokrojone na ćwiartki obrane pieczarki. Chwilę przesmażamy. Wsypujemy mąkę oraz paprykę i lekko mieszamy, a następnie rozprowadzamy powstałą zasmażkę bulionem wymieszanym z winem. Rozprowadzamy dokładnie mieszając, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Zmniejszamy ogień i dusimy około 20 -30min, aż mięso zrobi się miękkie.
Gruby makaron np. penne gotujemy w osolonej wodzie i po odcedzeniu podajemy z gulaszem.





6 komentarzy:

  1. Kurczę fajny ten sosik, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna nazwa tego sosu, od razu zachęca do spróbowania go :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale dlaczego on jest "rycerski"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No bo wiesz - mięcho, wino, siekanie - może to dla tego;)

      Usuń