poniedziałek, 13 stycznia 2014

KUKURYDZIANE CIASTO KUBKOWE






 Od samego początku wiedziałam, że to ciasto muszę zrobić. Co mnie tak szybko przekonało? Minimalna ilość naczyń wykorzystana do jego przygotowania. Jak przystało na ciasto jogurtowe robi się je błyskawicznie, świetnie wygląda i tak też smakuje. Jest lekkie, puszyste i wilgotne. Wystarczy posypać je obficie cukrem pudrem, aby uzyskać ciasto idealne.

CIASTO KUBKOWE:
forma keksowa

  • 3 jajka
  • 1 kubek jogurtu 150g            
  • 1 kubeczek po jogurcie cukru
  • 1 kubeczek po jogurcie oleju
  • 2 kubeczki po jogurcie mąki kukurydzianej
  • 1 kubeczek po jogurcie mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z białek ubijamy ubijamy sztywną pianę.
Żółtka miksujemy z cukrem, jogurtem, olejem i obiema  mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia.
Do powstałej masy dodajemy 1/3 ubitych białek i szybko oraz energicznie mieszamy. Następnie dodajemy resztę białek, które już łączymy z masą bardzo delikatnie.
Ciasto wlewamy do  formy.Pieczemy w 180 st.C około 35 - 40min.
Posypujemy obficie cukrem pudrem.




inspiracja

21 komentarzy:

  1. rewelacja, takie ciasta bardzo lubię, szczególnie, że nie wymagają góry naczyń:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takiego nie jadłam, muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ten kubeczek to po tym kubku z tego jogurtu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie kusi nie to ciasto :) Muszę je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  5. O, jak ja lubię wilgotne ciasta, idealnie Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię ciasta na bazie jogurtu, bo są takie delikatne, ale nie za suche, pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. MNIE CHYBA NIC TAK NIE PRZEKONUJE - CZASAMI - WŁAŚNIE JAK TA MINIMALNA ILOŚC TALERZY ,KUBKÓW I MISEK DO ZMYWANIA .DO TEGO JAK WYGLĄDA TAK PYSZNIE ,NO TO WIADOMO

    OdpowiedzUsuń
  8. a ja kombinuję co z mąką kukurydziana zrobić , teraz już wiem

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznie wygląda :) i szybkie i smaczne! czego chcieć więcej!

    OdpowiedzUsuń
  10. już gdzieś widziałam to ciasto:) pomysł z kubeczkami praktyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  11. a ile tej drugiej mak ?i bo podana jest tylko kukurydziana :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Błąd został już poprawiony. Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. dziękuję,teraz mogę piec ciasto pozdrawiam i wszystkim życzę udanego wypieku :)

      Usuń
  12. ja także nie zrozumiałam info ad drugiej mąki. Mam wielką ochotę zrobić to ciasto, tak więc poproszę odpowiedz. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Błąd w składnikach został już poprawiony. Pośpiech sprawił, że zsumowałam obie mąki ( pszenną i kukurydzianą) już w liście składników. Przepraszam za zamieszanie i pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Dzięki za szybką odpowiedz

      Usuń