środa, 15 stycznia 2014

MINI PTYSIE - PROFITEROLES






Maleńkie ptysie pysznie nadziane bitą śmietaną. Takie na jeden kęs. Do kawy, herbaty, albo po prostu - na poprawę humoru.

MINI PTYSIE - PROFITEROLES:
  • 125g masła 
  • 1 szkl wody
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 4 jajka
W rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę z masłem. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Rondelek zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Kiedy masa będzie już zimna łączymy ją z jajkami za pomocą miksera.
Gotową masę wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Pomiędzy poszczególnymi ptysiami należy zachować około 2cm odstępy, bo ciastka urosną.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200st.C i w tak nagrzanym pieczemy ptysie 30min.
Gotowe ciastka studzimy na kratce i po przestudzeniu nadziewamy za pomocą szprycy bitą śmietaną.




12 komentarzy:

  1. ale cudowne:) wyglądają przepięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczniutkie. Potrzebuje dziś takich pocieszycieli.

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczności! Takich uroczych to naprawdę jeszcze chyba nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie śliczne i jak elegancko podane! Chętnie zjadłabym więcej niż jednego ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasto parzone bo chyba tak to się nazywa czyli takie jak robię do karpatki.Nadziane bitą śmietaną albo kremem budyniowym jest przepyszne. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. I można takie zrobić też na słono, co nie?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze jak patrzę na Twoje fotki i potrawy to zazdroszczę .Piękna i pomysłowości !

    OdpowiedzUsuń
  8. słodkie maleństwa :) poczęstuję się kilkoma!

    OdpowiedzUsuń
  9. ale kusisz! chciałoby się je zjeść wszystkie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. jak ja je lubię, ale mi narobiłaś ochoty :)

    OdpowiedzUsuń