Maleńkie ptysie pysznie nadziane bitą śmietaną. Takie na jeden kęs. Do kawy, herbaty, albo po prostu - na poprawę humoru.
MINI PTYSIE - PROFITEROLES:
- 125g masła
- 1 szkl wody
- 1 szkl mąki pszennej
- 4 jajka
W rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę z masłem. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Rondelek zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Kiedy masa będzie już zimna łączymy ją z jajkami za pomocą miksera.
Gotową masę wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Pomiędzy poszczególnymi ptysiami należy zachować około 2cm odstępy, bo ciastka urosną.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200st.C i w tak nagrzanym pieczemy ptysie 30min.
Gotowe ciastka studzimy na kratce i po przestudzeniu nadziewamy za pomocą szprycy bitą śmietaną.
Kiedy masa będzie już zimna łączymy ją z jajkami za pomocą miksera.
Gotową masę wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Pomiędzy poszczególnymi ptysiami należy zachować około 2cm odstępy, bo ciastka urosną.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200st.C i w tak nagrzanym pieczemy ptysie 30min.
Gotowe ciastka studzimy na kratce i po przestudzeniu nadziewamy za pomocą szprycy bitą śmietaną.
ale cudowne:) wyglądają przepięknie:)
OdpowiedzUsuńŚliczniutkie. Potrzebuje dziś takich pocieszycieli.
OdpowiedzUsuńŚliczności! Takich uroczych to naprawdę jeszcze chyba nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne i jak elegancko podane! Chętnie zjadłabym więcej niż jednego ;)
OdpowiedzUsuńPiękne i jak zwykle pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto parzone bo chyba tak to się nazywa czyli takie jak robię do karpatki.Nadziane bitą śmietaną albo kremem budyniowym jest przepyszne. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńI można takie zrobić też na słono, co nie?
OdpowiedzUsuńZawsze jak patrzę na Twoje fotki i potrawy to zazdroszczę .Piękna i pomysłowości !
OdpowiedzUsuńsłodkie maleństwa :) poczęstuję się kilkoma!
OdpowiedzUsuńPiękne profiterole :) !
OdpowiedzUsuńale kusisz! chciałoby się je zjeść wszystkie:)
OdpowiedzUsuńjak ja je lubię, ale mi narobiłaś ochoty :)
OdpowiedzUsuń