Dzisiaj proponuję Wam coś, co jest niezwykle wykwintną przekąską. Pozwoli ona Wam zaskoczyć, mam nadzieję pozytywnie, zaproszonych do stołu gości. Ta rolada nie tylko pięknie wygląda, ale i świetnie smakuje. No i coś, co powinno Was przekonać ostatecznie, to to, że bardzo łatwo się kroi, nie krusząc się.
ROLADA SZPINAKOWO -ŁOSOSIOWA:
- 450g mrożonego szpinaku
- 4 jajka
- 125g serka chrzanowego
- 150 g wędzonego łososia
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
Szpinak rozmrażamy i przesmażamy na patelni z solą i pieprzem, aby pozbyć się wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawiamy do przestudzenia. Z białek ubijamy sztywną pianę, natomiast żółtka łączymy z przestudzonym szpinakiem. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Gotową masę rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200st.C i pieczemy w nim roladę około 10min. Po upieczeniu smarujemy serkiem chrzanowym. Na wierzchu układamy plastry łososia i dość ciasno zwijamy. Roladę owijmy folią i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny do schłodzenia. Podajemy pokrojoną w plastry w towarzystwie np. sosu czosnkowego.
Wspaniała! A jaka prosta
OdpowiedzUsuńuwielbiam tą roladę i też robię jak spodziewam się gości:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, faktycznie można nią pozytywnie zaskoczyć gości :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Zrobię na swoje urodziny :)
OdpowiedzUsuńTwoja ładniejsza niż na większości blogów :-)
OdpowiedzUsuńZjawiskowo wygląda ,i potwierdzam za Mamarzynią - najpiękniejsza !
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Szkoda, że nie lubię szpinaku :(
OdpowiedzUsuńostatnio jest moda na tę roladę:)
OdpowiedzUsuń