sobota, 11 stycznia 2014

ROLADA SZPINAKOWO - ŁOSOSIOWA






Dzisiaj proponuję Wam coś, co jest niezwykle wykwintną przekąską. Pozwoli ona Wam zaskoczyć, mam nadzieję pozytywnie, zaproszonych do stołu gości. Ta rolada nie tylko pięknie wygląda, ale i świetnie smakuje. No i coś, co powinno Was przekonać ostatecznie, to to, że bardzo łatwo się kroi, nie krusząc się. 

ROLADA SZPINAKOWO -ŁOSOSIOWA:
  • 450g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • 125g serka chrzanowego
  • 150 g wędzonego łososia
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
Szpinak rozmrażamy i przesmażamy na patelni z solą i pieprzem, aby pozbyć się wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawiamy do przestudzenia. Z białek ubijamy sztywną pianę, natomiast żółtka łączymy z przestudzonym szpinakiem. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. 
Gotową masę rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200st.C i pieczemy w nim roladę około 10min. Po upieczeniu smarujemy serkiem chrzanowym. Na wierzchu układamy plastry łososia i dość ciasno zwijamy. Roladę owijmy folią i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny do schłodzenia. Podajemy pokrojoną w plastry w towarzystwie np. sosu czosnkowego.





8 komentarzy:

  1. uwielbiam tą roladę i też robię jak spodziewam się gości:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, faktycznie można nią pozytywnie zaskoczyć gości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoja ładniejsza niż na większości blogów :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjawiskowo wygląda ,i potwierdzam za Mamarzynią - najpiękniejsza !

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda! Szkoda, że nie lubię szpinaku :(

    OdpowiedzUsuń
  6. ostatnio jest moda na tę roladę:)

    OdpowiedzUsuń