Dzisiaj przepis na ptasie mleczko. Mięciutka, puszysta pianka skąpana w czekoladzie. Kostki małe i duże w zależności od wieku, wzrostu lub po prostu - apetytu.
PTASIE MLECZKO:
blaszka 23 x 23cm
- 8 białek
- 1 i 1/3szkl cukru
- 8 łyżeczek żelatyny
- 2 łyżki soku z cytryny
- biszkopty lub herbatniki do wyłożenia formy
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Odstawić do przestudzenia. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie nie przerywając mieszania dodać sok z cytryny i przestudzoną żelatynę.
Dno formy wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami i na nie wylać masę . Wyrównać i wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę, aby masa stężała.
Wierzch ptasiego mleczka ozdabiamy polewą czekoladową.
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 60g masła
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- łyżka wody
Wszystkie składniki polewy podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła i energicznie mieszając łączymy je w jednolitą gładką masę, którą po przestudzeniu wylewamy na masę białkową. Wstawiamy na chwilę do lodówki, aby polewa zastygła.
inspiracja
inspiracja
Wygląda wspaniale! Tak delikatnie i lekko jak najprawdziwsze ptasie mleczko :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńPtasie mleczko ma to do siebie, że można go dużo zjeść (ja się wprost nie mogę opanować) a potem jest problem z ubraniami, kurczą się ;)) Ale i tak uwielbiam te słodkości :)
OdpowiedzUsuńHurma i Czereda prosi zapakować na wynos :-)
OdpowiedzUsuńobłędne! :)
OdpowiedzUsuńJaka kusząca pianka :)
OdpowiedzUsuńniebo w gębie:))
OdpowiedzUsuńTa pianka bardzo mocno kusi :)
OdpowiedzUsuńhttp://veneaa.blogspot.com/
Wygląda pysznie i tak bardzo delikatnie :)
OdpowiedzUsuńALE CUDO !!!!!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo leciutko!:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, na pewno tak też smakuje ;)
OdpowiedzUsuń