czwartek, 30 stycznia 2014

ROGALIKI Z SZYNKĄ







Wracając z pracy lub ze szkoły marzymy tylko o tym, żeby otuliło nas ciepło domowe, ale co, jeśli to ciepło pachnie jeszcze nieziemsko? Dzisiaj proponuję przepis na ciepłą przekąskę lub wczesną kolację. Rogaliki tym razem są na słono. Można je wcześniej przygotować, a potem tylko dosłownie chwilkę podgrzać, aby zachęcić ich aromatem do zajęcia miejsca przy stole.

ROGALIKI Z SZYNKĄ:


  • 100g gotowanej szynki
  • 1 mała cebula
  • łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • garść kiszonej kapusty
  • szczypta kminku
  • 5 - 6 łyżek startego żółtego sera 
  • sól, pieprz
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
Szynkę kroimy w kostkę, cebulkę drobno siekamy. Kapustę odciskamy i szatkujemy. Dodajemy posiekaną drobno pietruszkę i wszystko lekko dusimy na łyżce masła. Doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200st.C. 
Ciasto francuskie rozwijamy i przecinamy wzdłuż na pół. Każdy pasek kroimy na trzy kwadraty. Następnie każdy kwadrat przekrajamy jeszcze na pół, tworząc trójkąty. Na trójkątach rozkładamy nadzienie i posypujemy startym serem. Zwijamy, zaczynając od szerszego końca. Wierzch smarujemy pędzelkiem maczanym w mleku i dodatkowo możemy posypać ziarnami lub grubą solą.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 - 20min. Rogaliki powinny nabrać złotego koloru.
Doskonale smakują na ciepło jak i na zimno. Świetne w towarzystwie np. czerwonego barszczyku do picia.






13 komentarzy:

  1. świetny pomysł na wytrawne rogaliki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne takie rogaliki :) nie trzeba mnie namawiać do skosztowania :D

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha i na śniadanie i na kolację i do pracy:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko mam , a więc wiem co dziś na kolacje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj robiłam takie z masą orzechową na słodko. Dziś zrobię Twoje. Bomba!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pięknie się upiekły, już samo patrzenie na nie sprawia ogromną przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne te rogaliki! Muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z takim nadzieniem muszą byc smaczniutkie .Kusząco wyglądaja

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne by zabrać ze sobą do pracy lub porwać rano w biegu na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają apetycznie, myślę że idealnie się nadają na to by zabrać je jako przekąskę na studia bądź do pracy ;)

    OdpowiedzUsuń