piątek, 3 stycznia 2014

SPAGHETTI Z MIĘSEM I AROMATYCZNYM OREGANO



 

Mam w rodzinie fana absolutnego makaronów, więc dość często muszą one gościć na moim stole. Podczas wczorajszego obchodu ogrodu udało mi się odkryć nie tylko kwitnące stokrotki, ale i całkiem jeszcze zielony krzaczek oregano. Co prawda jego listki nie są już tak intensywnie zielone, ale aromat nadal jest cudowny. 

Spaghetti z mięsem i oregano:

  • 400g razowego spaghetti
  • 300g sosu pomidorowego
  • 250g mięsa mielonego wieprzowego
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanych listków oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
Na rozgrzaną oliwę wrzucić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a następnie dołożyć mięso. Posolić i doprawić pieprzem. Krótko przesmażyć, rozdzielając mięso widelcem, aby powstały małe kuleczki. Kiedy mięso jest gotowe dołożyć sos pomidorowy. Na koniec dodać drobno posiekane listki świeżego oregano.
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. 
Gorący makaron wymieszać z sosem. Ozdobić świeżymi listkami oregano, ewentualnie posypać startym parmezanem. 




11 komentarzy:

  1. Tak przygotowany makaron lubię najbardziej :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam makaron :) daję plusa za razowy ! :) pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  3. za spaghetti dałabym się dosłownie pokroić... zawsze i wszędzie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja polecam do takiego sosu długie i wolne duszenie mięsa z warzywami, na włoski strój :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. dawno nie robiłam:)
    a co do pogody to ładną wiosnę mamy tej zimy skoro są stokrotki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też uwielbiam makaron.Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojjjj taaaak <3 Zdecydowanie mogłabym jeść codziennie :) !

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo apetyczne :) uwielbiam takie dania!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak ja kocham takie makaronowe wariacje! Mniam, mniam, mniam... :)

    OdpowiedzUsuń