Mam w rodzinie fana absolutnego makaronów, więc dość często muszą one gościć na moim stole. Podczas wczorajszego obchodu ogrodu udało mi się odkryć nie tylko kwitnące stokrotki, ale i całkiem jeszcze zielony krzaczek oregano. Co prawda jego listki nie są już tak intensywnie zielone, ale aromat nadal jest cudowny.
Spaghetti z mięsem i oregano:
- 400g razowego spaghetti
- 300g sosu pomidorowego
- 250g mięsa mielonego wieprzowego
- ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanych listków oregano
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Na rozgrzaną oliwę wrzucić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a następnie dołożyć mięso. Posolić i doprawić pieprzem. Krótko przesmażyć, rozdzielając mięso widelcem, aby powstały małe kuleczki. Kiedy mięso jest gotowe dołożyć sos pomidorowy. Na koniec dodać drobno posiekane listki świeżego oregano.
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Gorący makaron wymieszać z sosem. Ozdobić świeżymi listkami oregano, ewentualnie posypać startym parmezanem.
Tak przygotowany makaron lubię najbardziej :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam makaron :) daję plusa za razowy ! :) pyszności !
OdpowiedzUsuńza spaghetti dałabym się dosłownie pokroić... zawsze i wszędzie:)
OdpowiedzUsuńA ja polecam do takiego sosu długie i wolne duszenie mięsa z warzywami, na włoski strój :-)
OdpowiedzUsuńsuper apetyczne danie!
OdpowiedzUsuńdawno nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńa co do pogody to ładną wiosnę mamy tej zimy skoro są stokrotki:)
To są moje smaki.Pychota.
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam makaron.Pycha!
OdpowiedzUsuńOjjjj taaaak <3 Zdecydowanie mogłabym jeść codziennie :) !
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne :) uwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńJak ja kocham takie makaronowe wariacje! Mniam, mniam, mniam... :)
OdpowiedzUsuń