środa, 8 stycznia 2014

PTYSIE







Czasem prześcigamy się w wymyślaniu coraz to nowych przepisów na słodkości, gdy tymczasem klasyka jest taka pyszna. Weźmy na przykład takie zwykłe ptysie...

PTYSIE KARAWAŁOWE:
  • 125g masła 
  • 1 szkl wody
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 4 jajka
do ozdobienia:
  • 100ml śmietany kremówki
  • sos adwokatowy
  • kolorowa posypka
W rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę z masłem. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Rondelek zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Kiedy masa będzie już zimna łączymy ją z jajkami za pomocą miksera.
Gotową masę wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Pomiędzy poszczególnymi ptysiami należy zachować około 2-3cm odstępy, bo ciastka urosną.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200st.C i w tak nagrzanym pieczemy ptysie 30min.
Gotowe ciastka studzimy na kratce i po przestudzeniu rozcinamy oraz nadziewamy bitą śmietaną i ozdabiamy.





inspiracja

9 komentarzy: