Czasem prześcigamy się w wymyślaniu coraz to nowych przepisów na słodkości, gdy tymczasem klasyka jest taka pyszna. Weźmy na przykład takie zwykłe ptysie...
PTYSIE KARAWAŁOWE:
- 125g masła
- 1 szkl wody
- 1 szkl mąki pszennej
- 4 jajka
do ozdobienia:
- 100ml śmietany kremówki
- sos adwokatowy
- kolorowa posypka
W rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę z masłem. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Rondelek zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Kiedy masa będzie już zimna łączymy ją z jajkami za pomocą miksera.
Gotową masę wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Pomiędzy poszczególnymi ptysiami należy zachować około 2-3cm odstępy, bo ciastka urosną.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200st.C i w tak nagrzanym pieczemy ptysie 30min.
Gotowe ciastka studzimy na kratce i po przestudzeniu rozcinamy oraz nadziewamy bitą śmietaną i ozdabiamy.
inspiracja
Kiedy masa będzie już zimna łączymy ją z jajkami za pomocą miksera.
Gotową masę wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Pomiędzy poszczególnymi ptysiami należy zachować około 2-3cm odstępy, bo ciastka urosną.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200st.C i w tak nagrzanym pieczemy ptysie 30min.
Gotowe ciastka studzimy na kratce i po przestudzeniu rozcinamy oraz nadziewamy bitą śmietaną i ozdabiamy.
inspiracja
mniam mniam :) uwielbiamy a dawno nie robiłam!!
OdpowiedzUsuńTaki ptyś to właśnie to, co dzisiaj mi trzeba! :)
OdpowiedzUsuńBoskie! A ja tak dawno nie jadłam ptysi...
OdpowiedzUsuńBoskie!
OdpowiedzUsuńMam je w planach do zrobienia. Tak dużo śmietanki u Ciebie , pycha.
OdpowiedzUsuńSą takie ładne do oglądania...
OdpowiedzUsuńŚliczne ptysie.
OdpowiedzUsuńPełna rozpusta! Wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńklasyka w najlepszym wydaniu:)
OdpowiedzUsuń