Za oknem szaro i na deszcz się zanosi, a ja na przekór temu zapraszam na pyszny, puszysty omlet z zielonym akcentem. Omlety są łatwe i szybkie, a ich różnorodność niezliczona. Podajemy je na słodko lub słono, jak ja właśnie dzisiaj. Można je łączyć z owocami, warzywami, wszelkiego rodzaju sosami lub bitą śmietaną. Ja dzisiaj proponuję omlet z brokułami i szczyptą chilli.
OMLET Z BROKUŁAMI:
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- kawałeczek papryczki chilli
- sól, pieprz
- łyżka masła
- kilka różyczek brokuła
Różyczki brokuła lekko podgotowujemy w osolonej wodzie. Powinny pozostać zwarte i jędrne.Odcedzamy je i odstawiamy do przestudzenia.
Jajka ubijamy z mlekiem, aż się spienią i dokładnie połączą. Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę. Masę jajeczną wylewamy na patelnię z rozpuszczonym masłem i na wierzchu układamy różyczki brokuła. Smażymy na małym ogniu tak długo, aż wierzch będzie ścięty. Podajemy natychmiast na ogrzanym talerzu.
Lubię takie omlety :)
OdpowiedzUsuńJak on pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńNooo, cieszy oko :-)
OdpowiedzUsuńJa bym posypała jeszcze startym serem ! ;)
OdpowiedzUsuńomlet dla mnie, uwielbiam brokuły
OdpowiedzUsuńUwielbiam omlety, nie jadłam nigdy z brokułami :) Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńwspaniały!
OdpowiedzUsuńPiękny i smakowity !
OdpowiedzUsuń