poniedziałek, 27 stycznia 2014

TOSTY "CORDON BLEU"





Dzisiaj przepis na solidne śniadanie. Takie tosty są bardzo łatwe do przygotowania, a dadzą siłę na zmagania z zimą, która konkretnie nas zaczęła atakować. Do tego filiżanka kawy, miły uśmiech i żadne przeciwności nie będą nam straszne.

TOSTY "CORDON BLEU":

  • bagietka
  • 3 koktajlowe pomidorki
  • 4 jajka
  • 150 ml mleka
  • 8 plastrów sera żółtego
  • 8 plastrów gotowanej szynki
  • oliwa
  • sól, pieprz
Bagietkę pokroić na 16 kromek. Jajka rozkłócić z mlekiem, doprawiając solą i pieprzem. Połowę kromek z bagietki obłożyć serem i szynką. Przykryć pozostałymi kromkami. Każdą podwójną kromkę delikatnie zanurzać w masie jajecznej.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, układać kromki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z cząstkami pomidorów.



8 komentarzy:

  1. Mmm... wyborne śniadanko lub obiad :) Uwielbiam kotlety "cordon bleu", więc tosty tym bardziej by mi posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I żeby jeszcze ktoś z tym miłym uśmiechem podał pod nos :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. takie śniadanko to ja rozumiem:)) potem można już walczyć z mrozem;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Toż to iście królewskie śniadanie, ależ musi być pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  5. ja robię w sandwichu:)
    pyszne śniadanko:D

    OdpowiedzUsuń