piątek, 31 stycznia 2014

PTASIE MLECZKO





Dzisiaj przepis na ptasie mleczko. Mięciutka, puszysta pianka skąpana w czekoladzie. Kostki małe i duże w zależności od wieku, wzrostu lub po prostu - apetytu.

PTASIE MLECZKO:

blaszka 23 x 23cm

  • 8 białek
  • 1 i 1/3szkl cukru
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • biszkopty lub herbatniki do wyłożenia formy
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Odstawić do przestudzenia. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie nie przerywając mieszania dodać sok z cytryny i przestudzoną żelatynę.
Dno formy wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami i na nie wylać masę . Wyrównać i wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę, aby masa stężała.
Wierzch ptasiego mleczka ozdabiamy polewą czekoladową.

POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 60g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • łyżka wody
Wszystkie składniki polewy podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła i energicznie mieszając łączymy je w jednolitą gładką masę, którą po przestudzeniu wylewamy na masę białkową. Wstawiamy na chwilę do lodówki, aby polewa zastygła





inspiracja

12 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale! Tak delikatnie i lekko jak najprawdziwsze ptasie mleczko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ptasie mleczko ma to do siebie, że można go dużo zjeść (ja się wprost nie mogę opanować) a potem jest problem z ubraniami, kurczą się ;)) Ale i tak uwielbiam te słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hurma i Czereda prosi zapakować na wynos :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta pianka bardzo mocno kusi :)
    http://veneaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie i tak bardzo delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo leciutko!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudownie, na pewno tak też smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń