piątek, 21 lutego 2014

BANANY W KARMELU Z CIASTECZKAMI






Miłe popołudnie w gronie przyjaciół czy też zwieńczenie niedzielnego rodzinnego obiadu. Dzisiejszy deser sprawdzi się w obu przypadkach. Delikatny, niby zwykły, a jednak wykwintny. Delikatne banany w karmelu przykryte puszystymi lodami. W wersji dla dorosłych i dla dzieci oraz, co chyba najważniejsze, wymagający minimum pracy przy maksimum smaku.


BANANY W KARMELU Z CIASTECZKAMI:

  • 4 banany 
  • 100g cukru 
  • 150ml śmietanki
  • 50g masła
  • laska wanilii
  • kilka kruchych ciasteczek
  • lody waniliowe
  • kieliszek brandy - w wersji dla dorosłych
Cukier rozpuszczamy w garnku, następnie wlewamy śmietankę oraz dokładamy miąższ i skórkę wanilii. Gotujemy, aż sos zgęstnieje, a później dodajemy masło i ewentualnie brandy.
Banany kroimy na dość grube plastry i dokładamy je do sosu. Do małych miseczek nakładamy ciepłe banany z sosem, dokładamy po 1 -2 kulki lodów. Całość posypujemy pokruszonymi ciastkami.



10 komentarzy: