Miłe popołudnie w gronie przyjaciół czy też zwieńczenie niedzielnego rodzinnego obiadu. Dzisiejszy deser sprawdzi się w obu przypadkach. Delikatny, niby zwykły, a jednak wykwintny. Delikatne banany w karmelu przykryte puszystymi lodami. W wersji dla dorosłych i dla dzieci oraz, co chyba najważniejsze, wymagający minimum pracy przy maksimum smaku.
BANANY W KARMELU Z CIASTECZKAMI:
- 4 banany
- 100g cukru
- 150ml śmietanki
- 50g masła
- laska wanilii
- kilka kruchych ciasteczek
- lody waniliowe
- kieliszek brandy - w wersji dla dorosłych
Cukier rozpuszczamy w garnku, następnie wlewamy śmietankę oraz dokładamy miąższ i skórkę wanilii. Gotujemy, aż sos zgęstnieje, a później dodajemy masło i ewentualnie brandy.
Banany kroimy na dość grube plastry i dokładamy je do sosu. Do małych miseczek nakładamy ciepłe banany z sosem, dokładamy po 1 -2 kulki lodów. Całość posypujemy pokruszonymi ciastkami.
Banany kroimy na dość grube plastry i dokładamy je do sosu. Do małych miseczek nakładamy ciepłe banany z sosem, dokładamy po 1 -2 kulki lodów. Całość posypujemy pokruszonymi ciastkami.
wyglądają rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńCzysta rozpusta, musiał smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńRany boskie... ślina do pasa <3
OdpowiedzUsuńWow...deser idealny :)
OdpowiedzUsuńCoś cudownego, poproszę dwie porcje :))
OdpowiedzUsuńŚwietny deserek! jakie to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńo matko... chce mi się go, tu i teeeraz!!!
OdpowiedzUsuńCudowny !
OdpowiedzUsuńto mnie tak kusi, że ja nie mogę!:) niby proste a jednak!:)
OdpowiedzUsuń