środa, 12 lutego 2014

WALENTYNKOWE SERDUSZKA






Również i mnie opanowała wszechogarniająca plaga serduszek, które przed Walentynkami wypływają niemal z każdego bloga. Nie mogłam się oprzeć, żeby nie wykonać tych słodkich serduszek. Leżą teraz schowane w puszce i czekają cierpliwie na 14 lutego. 

KRUCHE WALENTYNKOWE SERDUSZKA:
  • 250g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku cutrynowego
  • szczypta soli
LUKIER:
  • 100g cukru pudru
  • kilka kropel soku z buraków
Z podanych składników zagnieść szybko kruche jednolite ciasto, które owijamy w lnianą ściereczkę i odstawiamy na około 30min do lodówki.
Na omączoną stolnicę wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość 2 -3 mm.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstępy między ciastkami nie muszą być duże, bo prawie nie urosną.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175st.C przez około 15 - 17min.
Upieczone ciasteczka dekorujemy lukrem, który przygotowujemy mieszając cukier puder z sokiem z buraków lub sokiem malinowym. Celowo nie podałam ilości soku, ponieważ należy dodać go tyle, by lukier był gęsty i nie spływał, ale dał się swobodnie pędzelkiem rozprowadzić na ciastkach.. Wystarczy go dosłownie kilka kropel.





11 komentarzy:

  1. Prześliczne! Jakbym miała czas je zrobić dla mojego Walentego... może mi podrzucisz kilka? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne są, aż szkoda zjadać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, robiłem niedawno podobne, tylko różowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie im z tym malinowym w kolorze lukrem...

    OdpowiedzUsuń
  5. Każdemu serce zmięknie na widok tych serduszek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne walentynkowe ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mała rzecz, a ile radości :-)

    OdpowiedzUsuń