Również i mnie opanowała wszechogarniająca plaga serduszek, które przed Walentynkami wypływają niemal z każdego bloga. Nie mogłam się oprzeć, żeby nie wykonać tych słodkich serduszek. Leżą teraz schowane w puszce i czekają cierpliwie na 14 lutego.
KRUCHE WALENTYNKOWE SERDUSZKA:
- 250g mąki pszennej
- 200g masła
- 100g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku cutrynowego
- szczypta soli
LUKIER:
- 100g cukru pudru
- kilka kropel soku z buraków
Z podanych składników zagnieść szybko kruche jednolite ciasto, które owijamy w lnianą ściereczkę i odstawiamy na około 30min do lodówki.
Na omączoną stolnicę wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość 2 -3 mm.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstępy między ciastkami nie muszą być duże, bo prawie nie urosną.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175st.C przez około 15 - 17min.
Upieczone ciasteczka dekorujemy lukrem, który przygotowujemy mieszając cukier puder z sokiem z buraków lub sokiem malinowym. Celowo nie podałam ilości soku, ponieważ należy dodać go tyle, by lukier był gęsty i nie spływał, ale dał się swobodnie pędzelkiem rozprowadzić na ciastkach.. Wystarczy go dosłownie kilka kropel.
Upieczone ciasteczka dekorujemy lukrem, który przygotowujemy mieszając cukier puder z sokiem z buraków lub sokiem malinowym. Celowo nie podałam ilości soku, ponieważ należy dodać go tyle, by lukier był gęsty i nie spływał, ale dał się swobodnie pędzelkiem rozprowadzić na ciastkach.. Wystarczy go dosłownie kilka kropel.
Prześliczne! Jakbym miała czas je zrobić dla mojego Walentego... może mi podrzucisz kilka? :D
OdpowiedzUsuńI mnie też! :)
UsuńAdres poproszę:)
OdpowiedzUsuńpiękne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńpiękne są, aż szkoda zjadać:)
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńSuper, robiłem niedawno podobne, tylko różowe :)
OdpowiedzUsuńPięknie im z tym malinowym w kolorze lukrem...
OdpowiedzUsuńKażdemu serce zmięknie na widok tych serduszek :)
OdpowiedzUsuńCudne walentynkowe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńMała rzecz, a ile radości :-)
OdpowiedzUsuń